Wandeling Stubaier Gletscher, WildeWasserWeg Etappe 2 – Oostenrijk
en behoorlijk pittige wandeling op de Stubaier Gletscher in Oostenrijk. En dat is achteraf gezien ook niet zo gek, want deze wandelroute is etappe 2 (van de 3). Meteen één van de zwaarste wandelingen gepakt van de WildeWasserWeg, zonder dat we het wisten. Wat begon in een wandeling naar een bergmeer van 20 minuutjes, eindigde in een wandeling van 2 uur naar de prachtige waterval .
Beste tijd om te wandelen
Mei t/m medio oktober
Moeilijkheidsgraad
Gemiddelde wandeling (niveau 2)
Duur (one way)
2,5 uur
Wandeling WildeWasserWeg
Deze wandeling is deel van de WildeWasserWeg van het Stubaital (Stubaier Gletscher). Van de drie etappes die er zijn uitgestippeld in de WildeWasserWeg is dit etappe 2. Ook qua zwaarte kun je deze wandeling over de Stubaier Gletscher als medium zwaar typeren. Hij is minder zwaar dan etappe 3, maar weer een stuk zwaarder dan etappe 1. Deze etappe naar de Stubaier Gletscher start bij de Grawa waterval en eindigt bij Sulzenaualm, hoog in de vallei.
Diverse etappes
De drie wandeletappes van de WildeWasserWeg hebben allemaal het thema van de wilde waterwereld. Diepe bergmeren, glinsterende gletsjers en prachtige watervallen: op deze wandelroute kom je ze allemaal tegen. Houd er overigens wel rekening mee dat deze wandelingen over de WildeWasserWeg van gemiddeld tot zwaar niveau zijn, enige ervaring met bergwandelen is aan te raden.
Etappes WildeWasserweg
De WildeWasserWeg bestaat uit drie etappes in het Stubaital, allemaal met het thema water. De drie etappes bestaan uit:
Etappe 1: Tschangelair Alm – Grawa waterval.
Deze eerste etappe is het gemakkelijkst van de drie. Geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Deze eerste etappe van de WildeWasserweg is 2,2 km lang en heeft een 450 hoogtemeters. Prima te doen!
Etappe 2: Grawa waterval – Sulzenau Alm – Sulzenauhütte.
De tweede etappe van de WildeWasserweg is gemiddeld tot zwaar. Zeker het laatste gedeelte is het steil omhoog over rotsen. Niet geschikt voor mensen slecht ter been of jonge kinderen. De wandeling is 4 km lang, heeft 660 hoogtemeters. Je doet er ongeveer 2,5 uur over (one way).
Etappe 3: Sulzenauhütte – Sulzenauferner (gletscher).
De etappe is gemiddeld tot zwaar van niveau. De wandelroute is 3 km lang, heeft 400 hoogtemeters en je doet er ongeveer 1,5 uur. Door de rotsige ondergrond is het een must dat je goed en geschikt schoeisel draagt.
Etappe 2 WildeWasserWeg: Startpunt Grawa waterval
De drie wandeletappes van de WildeWasserWeg hebben allemaal het thema van de wilde waterwereld.
Grawa waterval, Stubaier Gletscher
Wandeling Sulzenaualm
Deze wandeling van de WildeWasserWeg start bij de Grawa waterval en gaat richting de Sulzenaualm: een alm op maar liefst 1857 meter hoogte in een soort van komvorm met watervallen en een restaurantje. Voordat je hier bent, heb je zeker nog wel een paar uur klimmen voor de boeg.
Eén weg naar boven
De wandelroute naar boven is relatief eenvoudig te volgen. Er is eigenlijk maar één weg naar boven, de wandelpaden veranderen van onverharde paden naar rotsige paden. Zeker bij de Grawa waterval is het pad relatief eenvoudig: vlakke delen worden afgewisseld met natte bruggen. Hoe hoger je komt, hoe meer haarspeldbochten er in je zicht verschijnen.
Deze wandeling start bij de Grawa waterval: van veraf al te aanschouwen.
Boven de boomgrens WildeWasserWeg
Na 2 uur wandelen vanuit de Grawa waterval naar de Sulzenaualm, kom je boven de boomgrens uit. Bomen zijn hier bijna niet meer. Om je heen vind je meer groen van de Alpenden en grote varens. Dat is ook goed op te merken want hier worden de rotsen steeds puntiger. Je wandelt als het ware op een trap van stenen.
Gladde rotsen
Let ook hier goed op, want door het water van de waterval in de alm, kan het hier weleens verraderlijk glad zijn. Zeg ik uit ervaring 🙂 En geloof mij, op deze hoogte wil je niet naar beneden glijden…
Sulzenaualm Stubaier Gletscher
Oprecht, ik heb al best veel wandelingen gemaakt in de bergen, maar deze was oprecht zwaar. Zeker het laatste gedeelte, waarin de rotsen steeds hoger worden en je meer acrobatische capriolen moet uithalen om naar boven te komen. Gelukkig worden we iedere keer weer verrast door het fenomenale uitzicht daarboven. Little did I know dat het nog véél mooier wordt!
Fata Morgana
Na 3 uur wandelen over rotsen en moeilijke paden, komen we op een recht stuk uit. Het lijkt wel een Fata Morgana. In de verte zien we een beekje stromen, we horen een waterval kletteren en het water van de Sulzenaubach leidt ons naar de vallei. Een werkelijk prachtige vallei: ik heb ze zelden zó mooi gezien!
Sulzenaubach WildeWasserWeg
Het zweet staat ons op plekken waar we het liever niet voelen, maar deze plek maakt alles goed. De Sulzenaubach meandert prachtig door de zonnige vallei. Via bruggetjes over het bulderende water komen we uit bij de Sulzenaualm. Het is een soort komachtige plek, tussen schitterende bergen, watervallen en de Sulzenaubach. Bij de waterval zou je nog omhoog kunnen, naar de Sulzenauhütte. Wij besluiten dat niet te doen.
Derde etappe WildeWasserWeg
De derde etappe van de WildeWasserWeg is de zwaarste van de drie. Deze weg gaat steil omhoog naar de Sulzenauhütte, met weinig verhullende hoogtes. Onze conditie heeft genoeg uitdaging gehad met deze wandeling en we moeten immers nog 3 uur terug.
De derde etappe van de WildeWasserWeg is de zwaarste van de drie.
Alles op een rijtje
Beste tijd om te wandelen
Mei tot medio oktober
Moeilijkheidsgraad
Gemiddelde wandeling (niveau 2)
Bebording
Eén weg omhoog
Vertrekpunt
Parkeerplaats Grawa waterval
Eindpunt
Sulzenaualm
Verschil in hoogte
660 meter hoogte
Duur van startpunt tot eindpunt (one way)
2,5 u
Praktische tips
- Wil je alle etappes van de WildeWasserWeg wandelen? Houd er dan rekening mee dat je zeker een hele dag onderweg bent.
- Goed schoeisel is onwijs belangrijk op deze route, zeker vanaf etappe 2 en etappe 3.
Meer inspiratie
Pieterpad etappe 11: Hellendoorn – Holten (Sallandse Heuvelrug)
D e Pieterpad etappe 11 over de Sallandse Heuvelrug is naar verluidt de allermooiste etappe van het Pieterpad. En daar
Bos wandelen: 5x de mooiste boswandelingen
De mooiste boswandeling in Nederland? Die vind je hier! Of tenminste, een top 5. Want laten we eerlijk zijn, er
Wandelen herfst: 5x de mooiste herfstwandelingen
Wandelen herfst: 5 herfstwandelingen Wandelen herfst: er is weinig leuker. De bergjes met bladeren, het prachtige kleurenpallet en de uit
Author
-
Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.
Bekijk Berichten
Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.
Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.