Wandelroute Zanderij Crailo, Goois Natuurreservaat
p een frisse lentedag genieten we van wandelroute Zanderij Crailo nabij Hilversum. Prachtige houten vlonderpaden slingeren door het bloeiende landschap. Schotse Hooglanders grazen bij het verse gras. Zachte lentestralen op het kabbelende water, tjilpende vogeltjes in het wuivende riet. Wat een prachtige wandelroute. Welkom terug lente! We hebben je gemist.
Lengte
7 km
Routekleur
Roze
Vertrekpunt en parkeren
Spanderslaan 1 in Hilversum
Zanderij Crailo
Noem het één van de mooiste natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat: dat is niets teveel gezegd. Zanderij Crailo staat bekend om haar prachtige vlonderpaden, maar eigenlijk meer om haar natuurbrug. De langste ter wereld! Tijdens deze wandelroute heb je de mogelijkheid om over de natuurbrug te wandelen.
Natuurbrug Crailo
Grote kans dat je weleens onbewust over Zanderij Crailo bent gereden, met de trein of de auto. Het enorme natuurgebied ligt tussen de spoorlijn Bussum-Hilversum en de Naarderweg richting Hilversum. Als je met de auto of de trein richting Hilversum gaat, rij je eigenlijk al over de zanderij heen. Zanderij Crailo is onderdeel van het Goois Natuurreservaat, bekend van vele andere prachtige natuurgebieden in Noord-Holland. Het meest bekend staat Zanderij Crailo om haar natuurbrug: de langste ter wereld. Maar behalve de prachtige natuur, is dit gebied historisch gezien ook erg belangrijk.
Zanderij Crailo staat bekend om haar prachtige vlonderpaden, maar eigenlijk meer om haar natuurbrug
Historie Zanderij Crailo
Je zou het misschien niet verwachten, maar onder de vlonderpaden van Zanderij Crailo ligt een enorme geschiedenis verborgen. Lang geleden was deze zanderij nog de grootste zandgroeve van het Gooi. Om de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort aan te leggen, werd het zand afgegraven. Lucratief, bleek later, want het overtollige zand werd goed verkocht. Niet alleen extra geld werd hiermee ingezameld, maar ook zwerfkeien uit de voorlaatste ijstijd kwam naar boven ‘drijven’. Die zwerfkeien zijn destijds door het landijs vanuit Scandinavië meegevoerd naar Nederland. Heel bijzonder, want zoveel zwerfkeien uit die tijd vind je niet gauw meer.
Zwerfkeienpad Crailo
Eli Heimans (1861 – 1914), onderwijzer in Amsterdam, zag al gauw de schoonheid en historische waarde van deze zwerfkeien en heeft zich ingespannen om de zwerfkeien als natuurmonument te houden. Als een soort eerbetoon is het zwerfkeienpad in 2003 naar hem vernoemd.
Vlonderpad Zanderij Crailo
Het meest bekend aan Zanderij Crailo is het prachtige vlonderpad. Dit begint in het westelijke deel van de zanderij en leidt je over diverse waterpartijen. Zeker in de lente is dat prachtig. Het zonnetje weerkaatst in het spiegelgladde water, de rietkragen wuiven, zelfs kleine waterdiertjes zijn hier goed te vinden.
Schotse Hooglanders
Op je weg naar het vlonderpad, heb je grote kans om Schotse Hooglanders tegen te komen. Die liggen namelijk vaak te chillen op de velden bij het water. Houd altijd 25 meter afstand van deze grote vriendelijke reuzen en zéker als ze kleintjes bij zich hebben.
Het meest bekend aan Zanderij Crailo is het prachtige vlonderpad
Spandersbosch
Na het vlonderpad volgt het pad even een omhoog, waarna je in het Spandersbosch terecht komt. Brede beukenlanen wisselen zich af met smalle paden naar de heide, want niet ver hierna begint de Westerheide. De zon prikt zich vastberaden door het wolkendek, een goudgele gloed drapeert zich als een zachte deken over de paarse heidevelden. Wat is het hier prachtig.
Lange lanen, prachtig bos
Door lange lanen in het Spandersbosch, langs waterplassen en tjilpende vogels kom je uiteindelijk weer terug bij het beginpunt van de wandeling. Vanuit hier is het nog 10 minuutjes wandelen naar de natuurbrug. Volg daarvoor de pijlen en bordjes die zijn uitgezet.
Brede beukenlanen wisselen zich af met smalle paden naar de heide
Natuurbrug Crailo
Om een verbinding te leggen van het oostelijke naar het westelijke deel van Zanderij Crailo, is een 800 meter lange natuurbrug aangelegd. De langste van de wereld! De brug werd in 2006 door koningin Beatrix geopend. Deze natuurbrug heeft ervoor gezorgd dat het oostelijke en westelijke deel van Zanderij Crailo weer met elkaar werden herenigd na 130 jaar. Erg bijzonder!
Viaducten
Nog meer bijzonder zijn de twee viaducten. De grootste van de twee is 135 meter lang en overbrugt de spoorlijn en het bedrijventerrein. Het kleinere viaduct is speciaal voor de dieren aangelegd, zodat ze veilig en wel de wegen kunnen oversteken.
Parkeren Zanderij Crailo
Wij hebben er trouwens wel even over gedaan om de juiste plek te vinden om de wandeling te starten. We waren al een verkeerd pad ingelopen, haha. Daarom voor jou deze super makkelijke uitleg: parkeer je auto op de parkeerplaats van Spanderslaan 1 in Hilversum. Je parkeert dan achter Restaurant Robert.
Klaphekje Crailo
Loop de parkeerplaats af, naar de grote weg waar je ook de parkeerplaats bent opgereden en steek recht op. Je ziet dan een klaphekje voor je, die naar de heide leidt. Daar beginnen de eerste roze paaltjes en de bordjes naar de natuurbrug.
Het kleinere viaduct is speciaal voor de dieren aangelegd, zodat ze veilig en wel de wegen kunnen oversteken
Alles op een rijtje
Wandelroute
Zanderij Crailo en natuurbrug
Lengte
7 km
Soort wandeling
Start- en eindpunt
Spanderslaan 1 in Hilversum (gratis)
Horeca
Restaurant Robert
Honden
Toegestaan, mits aangelijnd
Praktische tips
- Kom je Schotse Hooglanders tegen? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minimaal 20 meter afstand. Zeker als er kleintjes bij zijn.
- Deze route is stiekem het allermooiste als de zon schijnt, kies je wandeldag goed uit.
- De natuurbrug is een stukje van het pad vandaan, maar dat kun je prima aan de wandelroute vast plakken.
Meer inspiratie
Pieterpad etappe 11: Hellendoorn – Holten (Sallandse Heuvelrug)
D e Pieterpad etappe 11 over de Sallandse Heuvelrug is naar verluidt de allermooiste etappe van het Pieterpad. En daar
Bos wandelen: 5x de mooiste boswandelingen
De mooiste boswandeling in Nederland? Die vind je hier! Of tenminste, een top 5. Want laten we eerlijk zijn, er
Wandelen herfst: 5x de mooiste herfstwandelingen
Wandelen herfst: 5 herfstwandelingen Wandelen herfst: er is weinig leuker. De bergjes met bladeren, het prachtige kleurenpallet en de uit
Author
-
Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.
Bekijk Berichten
Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.
Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.