hollands glorie

Wandelroute Vennenroute, Strabrechtse Heide

O

p de Strabrechtse Heide is het heerlijk wandelen. Kilometerslange heide tot aan de horizon. De stilte van de waaierige namiddag op de vennen. De gouden gloed van de ondergaande zon. Het burlen van de herten, het zachte geritsel tussen de bomen. Dit is de prachtige Strabrechtse Heide, prachtig om te wandelen. In elk seizoen!

Lengte

5 km

Routekleur

Paars

Vertrekpunt en parkeren

Natuurpoort De Plaetse, Heeze (gratis)

Wandelen Strabrechtse Heide

Het is niet alleen de veelkleurige heide die het zo aantrekkelijk maakt om te wandelen op de Strabrechtse Heide. Onder de schilderachtige luchten in dit Brabantse natuurgebied vind je een eeuwenoud landschap. Dat uit veel meer bestaat dan 1500 hectares vol heide. Wandel over de Strabrechtse Heide, ga met de herder op pad en zijn kudde kempische heideschapen, ontmoet de Schotse Hooglanders bij het Waschven of hoor de heikikker langs de vennen.

Wandelen Noord-Brabant, Strabrechtse Heide

De Strabrechtse Heide is een prachtig natuurgebied in Brabant, het grootste heideveld van Zuid-Nederland. Het is het grootste aaneengesloten heidegebied van Brabant en is in beheer van Staatsbosbeheer. Je vindt er een afwisselend landschap. Van droge en vochtige heide, maar ook stuifzand (veel stuifzand!), heidevennen, akkers en bosjes. Het is er heerlijk rustig wandelen, mede omdat het gebied zo ontzettend groot is. Het is net een levend schilderij, een prachtig stilleven. De Nederlandse luchten boven de bruinpaarse heide. Oprecht, heide is altijd fijn. Maar deze heide is nét even fijner dan andere heidevelden!

De Strabrechtse Heide is een prachtig natuurgebied in Brabant, het grootste heideveld van Zuid-Nederland.

Wandelroute Vennenroute, Strabrechtse Heide

Deze wandelroute over de Strabrechtse Heide gaat over een aantal prachtige highlight. In slechts 5 kilometer kom je op prachtige plekken. Na ongeveer een kilometer op de heide, kom je uit bij het Waschven. Hier heb je prachtig uitzicht over de Schotse Hooglanders die hier grazen. Kom je Schotse Hooglanders tegen? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minstens 25 meter afstand en doorkruis geen kuddes. Zeker niet als er kleintjes bij zijn.

Scheidingsven en heikikker

Verderop op de Strabrechtse Heide passeer je het Scheidingsven waar je in het vroege voorjaar kans hebt om de heikikker te spotten. Wist je trouwens dat op de Strabrechtse Heide diverse soorten heides groeien? Hier groeit de dopheide, struikheide en gagel. En zelfs de jeneverbes wil nog groeien tussen de heide!

Van droge en vochtige heide, maar ook stuifzand (veel stuifzand!), heidevennen, akkers en bosjes

Vliegtuigcrash Strabrechtse Heide

Deze wandelroute over de Strabrechtse Heide brengt nog een bijzonder weetje. Hier, midden op de heide, hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog diverse vliegtuigcrashes plaatsgevonden. Volgens het Ministerie van Defensie zijn hier 3 vliegtuigen in 1941 en 2 in 1944 neergestort. De meeste piloten (zowel geallieerden als Duitse vliegers) zijn tijdens dit militaire trommelvuur gesneuveld. Wil je meer weten van deze crashes tijdens de Tweede Wereldoorlog? Lees hier vooral meer.

Na ongeveer een kilometer op de heide, kom je uit bij het Waschven. Hier heb je prachtig uitzicht over de Schotse Hooglanders die hier grazen

Natuurpoort De Plaetse, Strabrechtse Heide

De Brabantse Natuurpoorten zijn parkeerplaatsen die toegang geven tot de mooiste natuurgebieden in onze zuidelijke gebieden. Bij elke natuurpoort staat een 4 meter hoge sleutel als herkenningspunt. Je vindt er behalve grote parkeerplaatsen (in de schaduw) ook informatiepanelen met routes, natuur, cultuur en mooie weetjes. 

Schaapskooi de Strabrechtse Heide

Bij Natuurpoort De Plaetse bevindt zich de schaapskooi, waar een kudde van 350 Kempense heideschapen te vinden is. Iets verder bij de Natuurpoort vind je ook een heidetuin, bijenkasten en een insectenhotel. Drink na je wandeling over de Strabrechtse Heide een drankje bij het Heidecafé.

Mooiste wandelroute over heide

Augustus is dé maand waarin de heide jaarlijks op haar mooist is. De bruine heidevelden transformeren in één grote paarse vlakte. Het ene heideveld nog paarser dan het andere. Traditioneel zijn heidevelden op de Veluwe en de Veluwezoom erg bekend (en druk!) tijdens het heideseizoen. Ik zou je zeker aanraden om deze wandeling in augustus of september te wandelen. Het is er stukken rustiger dan elders in het land. En minstens net zo mooi!

Hier, midden op de heide, hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog diverse vliegtuigcrashes plaatsgevonden

Alles op een rijtje

3.1/5

Wandelroute

Vennenroute, Strabrechtse Heide

Lengte

5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Natuurpunt De Plaetse, Heeze (gratis)

Horeca

Heidecafe Strabrechtse Heide

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Elk seizoen is het heerlijk wandelen op de Strabrechtse Heide. Houd er wel rekening dat elk seizoen iets anders vraagt. In de zomer is het erg heet op het stuifzand, neem dan zeker eten en drinken mee. In de winter kan de wind erg koud aanvoelen. In de herfst staat de heide in bloei en in de lente heb je meer kans op wilde dieren.
  • Kom je Schotse Hooglanders tegen? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minstens 25 meter afstand en doorkruis geen kuddes. Zeker niet als er kleintjes bij zijn.
  • Je wandelt 5 km lang door stuifzand en heide. Dit kan best zwaar zijn, als je niet gewend bent om op onverharde paden te wandelen.

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    Bekijk Berichten