Wandelroute Engelse Parkwandeling, Kasteel Groeneveld
eze wandelroute door het park van Kasteel Groeneveld is voor liefhebbers van een klein ommetje. De natuur in, zonder met je schoenen in centimeters hoge zuigende modder te staan. Deze wandelroute is een ideaal rondje voor frisse-lucht-zoekers, buitenmensen en ontspanning-zoekers. Verwacht geen ultieme stilte of indrukwekkende natuur. Wel: rust en ruimte in Engelse landschapsstijl. Ideaal voor kleine ommetjes tijdens of na het werk.
Lengte
4,5 km
Routekleur
Rood
Vertrekpunt en parkeren
Kasteel Groeneveld (gratis)
Wandelen Kasteel Groeneveld - Engelse Parkwandeling
Achter Kasteel Groeneveld in Baarn vind je het Engelse Park. Een eindeloos groot landgoed, dat door middel van andere bossen is aangesloten op de Hoge- en Lage Vuursche. Een perfecte plek om je hoofd leeg te maken na een zware dag werken.
Rondje door Engelse Landschapsstijl
Het rondje door het park is 6 km lang, gemarkeerd met rode paaltjes. Je wandelt over het hele landgoed, inclusief kasteel, ijskelder, moestuin en de boerderij van Hoeve Ravenstein. Goed om te weten: honden mogen hier het hele rondje los lopen.
Een eindeloos groot landgoed, dat door middel van andere bossen is aangesloten op de Hoge- en Lage Vuursche
Wandelen Kasteel Groeneveld - buitenverblijf
Het landgoed van Kasteel Groeneveld ligt op de grens tussen droog en nat, zoals gebruikelijk van historische landgoederen. Tegen boswachterij de Vuursche aan, maar ook dichtbij de polders van de Eem. Praktisch, want vroeger in de 18e eeuw ging vervoer van goederen vooral via het water. De vroegere eigenaren uit Amsterdam kwamen dan in het voorjaar met hun schip via het IJ, de Zuiderzee en de Eem naar dit buitenverblijf. Om vervolgens in het najaar via dezelfde weg in omgekeerde volgorde weer terug te gaan naar hun stadse leven.
Landgoed Groeneveld, zonder familie Groeneveld
Waar normaal gesproken landgoederen worden vernoemd naar hun eigenaren, is dit bij landgoed Groeneveld niet het geval. Groeneveld was een populaire naam in de 18e eeuw voor landgoederen. Zo was er ook een landgoed Groeneveld bij Leiden. Omdat er dus nooit een familie Groeneveld heeft gewoond hier, verwijst de naam ‘Groeneveld’ waarschijnlijk naar het groene grasland van de polder.
Praktisch, want vroeger in de 18e eeuw ging vervoer van goederen vooral via het water
Natuur en dieren Engelse Parkwandeling
Tijdens deze wandeling over landgoed Groeneveld kom je van alles tegen. In de buurt van de ijskelder vind je bijvoorbeeld tulpenbomen van meer dan 100 jaar oud. De tulpenbomen vormen hier een bos, erg bijzonder. Meestal staan tulpenbomen namelijk alleen. In de zomer vind je hier veel waterplanten, in de herfst prachtig gekleurde bomen en paddestoelen. Grote kans op het spotten van appelvinken, boomklevers en spechten. Ook bosuilen, blauwe reigers, vleermuizen, ringslangen en dassen komen veel voor op Groeneveld. En mocht je nu denken: typisch Nederlands landschap in een Engelse stijl, dat is maar slechts deels waar.
Een stukje China in Nederland (of Engeland)
Hier leeft namelijk ook de mandarijneend. Van oorsprong een eend die enkel in Oost-Azië voorkwam. Het mannetje verken je makkelijk aan zijn oranje bakkebaarden, met paarse borst. Het vrouwtje is met haar grijs bruine veren en kleine wenkbrauwstreep een stuk moeilijker te herkennen. Deze exotische vogels broeden sinds de jaren ‘90 ook in Nederland.
De tulpenbomen vormen hier een bos, erg bijzonder. Meestal staan tulpenbomen namelijk alleen
Bezoek Kasteel Groeneveld
Het Kasteel Groeneveld is bij menig Nederlander een bekend kasteel. Deze 18e-eeuwse buitenplaats is volgens velen één van de mooiste voorbeelden. Al sinds de vroege 17e eeuwen kwamen hier kooplui uit de stad om te genieten van het goede leven. Eigenlijk zoals we nu ook doen: genieten van de rust en de ruimte. Het Kasteel is een bezoekje waard, je leert er meer over de geschiedenis. Ook zijn er geregeld tentoonstellingen, exposities en concerten. Leuk voor het hele gezin!
Koop hier je kaartjes voor Kasteel Groeneveld
Hoeve Ravenstein
Als je een rondje door het landgoed maakt, kom je ook langs Hoeve Ravenstein. Een eeuwenoude boerderij met boerderijwinkel, boerderijcafé en grote assortiment van (h)eerlijk vlees van de boerderij. Je mag de stallen in, waar koeien, kalfjes en kippen staan. Ook drink je een heerlijk kopje thee met een stukje appeltaart op het terras van de hoeve. In de boerderijwinkel vind je duurzame, glutenvrije en streekgebonden producten. Erg de moeite waard!
Deze 18e-eeuwse buitenplaats is volgens velen één van de mooiste voorbeelden
Alles op een rijtje
Wandelroute
Engelse Parkwandeling, Kasteel Groeneveld
Lengte
6 km
Soort wandeling
Start- en eindpunt
Kasteel Groeneveld (gratis)
Horeca
Honden
Toegestaan, ook losloopgebied
Praktische tips
- Honden mogen op het landgoed los lopen. Heeft je hond een jachtinstinct? Lijn hem dan aan, er lopen geregeld reeën of dassen rond
- Het kasteel is vrij te bezoeken, honden zijn er niet toegestaan
Meer inspiratie
Pieterpad etappe 11: Hellendoorn – Holten (Sallandse Heuvelrug)
D e Pieterpad etappe 11 over de Sallandse Heuvelrug is naar verluidt de allermooiste etappe van het Pieterpad. En daar
Bos wandelen: 5x de mooiste boswandelingen
De mooiste boswandeling in Nederland? Die vind je hier! Of tenminste, een top 5. Want laten we eerlijk zijn, er
Wandelen herfst: 5x de mooiste herfstwandelingen
Wandelen herfst: 5 herfstwandelingen Wandelen herfst: er is weinig leuker. De bergjes met bladeren, het prachtige kleurenpallet en de uit
Author
-
Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.
View all posts
Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.
Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.