Rustig wandelen tijdens corona: het lijkt wel alsof we allemaal in deze tijd van corona op zoek zijn naar rustige wandelroutes om te ontspannen. In het nieuws lezen we vooral de verhalen van gesloten natuurgebieden die te druk zijn met wandelaars. En dat kan ik mij goed voorstellen.
Een boel mensen kennen alleen de grote wandelgebieden, zoals de Utrechtse Heuvelrug, de Hoge Veluwe of de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wie goed zoekt, weet de mooiste wandelingen te vinden die ook nog eens lekker rustig zijn tijdens corona. Wil jij weten wat mijn tips zijn voor rustige wandelroutes tijdens de coronacrisis? Lees dan gauw verder.
Rustig wandelen tijdens corona
Wil je echt rustig wandelen tijdens corona? Kies dan voor een doordeweekse dag. Op een mooie dag in het weekend is het al gauw overal drukker. Ook in de gebieden die minder bekend zijn.
Hou er rekening mee dat het overal in de natuurgebieden ietsje meer drukker is dan normaal gebruikelijk voor de tijd van het jaar. In sommige gevallen betekent dit meer controle van boswachters op de drukte tijdens corona. Uitkijktorens, tuurtorens of gesloten wildobservatieplaaten zijn dikwijls ook gesloten tijdens corona, omdat de 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden.
Corona wandeling #1: Stille Kern
Alleen al de naam van dit Flevolandse natuurgebied spreekt boekdelen: De Stille Kern. Het hart van het Horsterwold bestaat uit de Stille Kern, zo’n 1100 hectare (11 km2) groot. Ideaal voor een rustige, stille wandeling tijdens corona. Hier is het toegestaan om nog lekker te struinen door de natuur. Heerlijk banjeren over eenmanspaadjes.
Grote kans dat je tijdens je wandeling in het Horsterwold een kudde wilde konikpaarden tegen het lijf loopt. De grote grazers zorgen ervoor dat de diversiteit van de Stille Kern niet verloren gaat. Zoals de afwisseling van bos, graslanden en moeras. En.. er worden hier regelmatig zeearenden gespot.
In het kort
Waarom rustige wandeling tijdens corona?
- Hier moet het stil zijn, oorverdovend stil
- Veel wilde dieren
- De natuur praat; ‘krakende’ wilgenbomen
Meer over de wandeling
- Lengte: 5,5 km
- Soort wandeling: GPS-wandeling
- Start- en eindpunt: Parkeerplaats De Horsterberg (gratis)
Corona wandeling #2: Sallandse Heuvelrug
In het oosten des lands vind je één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa: de Sallandse Heuvelrug. Net als de Utrechtse Heuvelrug gevormd door schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand. Inmiddels staat de Sallandse Heuvelrug bekend vanwege haar oude jeneverbesstruiken, on-Nederlandse vergezichten en flinke hoogteverschillen.
Het is weleens druk geweest op de Sallandse Heuvelrug tijdens corona. Gelukkig ken ik de rustige wandelroutes, die zowel voor als tijdens corona heerlijk rustig zijn. Lees hier mijn wandelverslag op de Sallandse Heuvelrug met fijne tips voor een rustige wandeling tijdens corona.
In het kort
Waarom rustige wandeling tijdens corona?
- 13, 5 km natuur
- Van de gebaande paden
- Hoogteverschillen en immense heide
Meer over de wandeling
- Lengte: 13 km
- Soort wandeling: Paaltjeswandeling
- Start- en eindpunt: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal (gratis)
Corona wandeling #3: Park Vliegbasis Soesterberg
Wie denkt aan rustig wandelen tijdens corona, denkt waarschijnlijk niet direct aan een voormalige vliegbasis. En toch is dat echt waar. In de bossen van Soesterberg vind je Park Vliegbasis Soesterberg, diep in de bossen vind je hier munitiebunkers van gewapend beton waar in vroegere tijden duizenden kilo’s munitie te vinden was.
Er schijnen hier om die reden ook nog niet-gesprongen explosieven te liggen. Helaas dus niet toegestaan met je hond. Wel doen: wandelen over de 2 km lange verlaten landingsbaan. Op het terrein vind je tevens het Nationaal Militair Museum, aanrader voor jong en oud. Tijdens, maar ook zeker na corona.
In het kort
Waarom rustige wandeling tijdens corona?
- Bijzonder plek; onbekend bij velen
- Duik in de geschiedenis
- Diep in de bossen van Soesterberg
Meer over de wandeling
- Lengte: 5 km
- Soort wandeling: Paaltjeswandeling
- Start- en eindpunt: Nationaal Militair Museum, Soest (gratis)
Corona wandeling #4: Kwintelooijen en Plantage Willem lll
Stel je eens voor: een prachtig historisch natuurgebied met wilde paarden galopperend om je heen. Een stel galloway-runderen die zich ogenschijnlijk rustig aan het wilde gras teniet doen. Een damhert, dat schichtig over het zandpad rent. Welkom in de Kwintelooijen en Plantage Willem lll. Een prachtig natuurgebied, dat zelfs tijdens corona heerlijk rustig wandelen is.
Ik heb al veel wandelingen gemaakt het afgelopen coronajaar, maar deze wandeling over de Kwintelooijen en Plantage Willem lll staat in mijn top 5-lijstje. Niet alleen vanwege de kans op Schotse Hooglanders en andere grote grazers maar ook door de stilte. Echte stilte. En dat tijdens corona.
In het kort
Waarom rustige wandeling tijdens corona?
- Veel wilde dieren, komt op stilte af
- Historie en natuur in één
- Oorverdovende stilte
Meer over de wandeling
- Lengte: 9 km
- Soort wandeling: GPS-wandeling
- Start- en eindpunt: Parkeerplaats Kwintelooijen (gratis)
Corona wandeling #5: Zandenbos en Ronde Huis
Voor wie het bos echt voor zichzelf wil in tijden van corona: het Zandenbos in Nunspeet is regelmatig bijzonder rustig. Er zijn diverse wandelroutes in het Zandenbos uitgezet, ze starten bijna allemaal bij het Bezoekerscentrum Nunspeet vlak achter NS-station Nunspeet. Een aanrader is wandelroute Ronde Huis, langs het gelijknamige en veelbesproken ronde landhuis.
Het landhuis is in 1976 afgebroken, nadat er vele spookverhalen over het Ronde Huis werden verspreid. Tegenwoordig vind je op de plek des onheils twee vennen, met in de zomer bloeiende rododendrons.
In het kort
Waarom rustige wandeling tijdens corona?
- Ronde Huis: daar word je vanzelf stil van
- Midden op de Veluwe
- Zandenbos en Zandenplas: lekker rustig
Meer over de wandeling
- Lengte: 7 of 11 km
- Soort wandeling: Paaltjeswandeling
- Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe (gratis)
Author
-
Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.
View all posts
Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.
Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.