avontuurlijk wandelen

Hiken in Noorwegen: Trollpikken, Eigersund

I

n Noorwegen kun je werkelijk prachtige hikes maken. Eén van die hikes die je zeker eens gemaakt moet hebben, is de tocht naar de Trollpikken. Of vrij vertaald: de piemel van een trol. Ja, dat lees je goed. Een middelmatig zware hike, ook geschikt voor stoere gezinnen.

Beste tijd om te wandelen

April t/m september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Duur (one way)

1,5 uur

Trollpikken hike Noorwegen

Eerst een korte introductie, om je niet al te verward te maken: de Trollpikken is natuurlijk niet écht de piemel van een trol. Maar, hij schijnt verdacht veel op eentje te lijken. De Trollpikken is niet alleen groot en stijf 😉 maar ook hoog. En hoewel hij er stevig uitziet, is hij al eens door vandalen doormidden gezaagd. Daarom zie je nu bij de aanzet van de rots een scheur.
Hiken in Noorwegen: Trollpikken Eigersund
Hiken in Noorwegen: Trollpikken Eigersund

Start hike Trollpikken

De hike naar de Trollpikken start in Eigersund; op een uurtje rijden van Stavanger. De parkeerplaats is in Google Maps aangegeven als ‘Trollpikken Parkering’. Vind je dat lastig om over te typen, dan vind je onderaan deze pagina ook een knop waarin rechtstreeks de parkeerlocatie wordt geopend. De parkeerplek kost 100 NOK (+/- 9 euro).

Hike Trollpikken

Nadat je je auto hebt geparkeerd op de parkeerplaats van de Trollpikken, moet je eerst een stukje verder wandelen naar het startpunt. Omdat het hier in de zomer best druk kan zijn, is het handig om in de ochtend voor 10u te starten. In de zomer kan het dan nog wat fris zijn, het voordeel is dan wel dat je met relatief weinig mensen wandelt.

Voorbereiden hike Noorwegen

Wees voorbereid op zowel modder als gladde rotsen, goede wandelschoenen zijn echt aanbevolen. Volg het blauw gemarkeerde pad omhoog naar Trollpikken. Het pad loopt onder de elektriciteitsleidingen door en gaat net voordat je deze bereikt rechts rond de vijver. Aan de rand kun je Egersund zien. Als je uit de vijver omhoog gaat, verschijnt de Trollpikken.

De parkeerplaats is in Google Maps aangegeven als ‘Trollpikken Parkering’

Hiken in Noorwegen: Trollpikken Eigersund

Schapen Trollpikken

Het eerste half uur ga je redelijk stijl omhoog. Houd hier een beetje rekening mee, dit is verreweg het zwaarste gedeelte van de hike naar de Trollpikken. Nadat je omhoog bent gewandeld, kom je bij een groot hek met wildrooster uit. Het is om de schapen op afstand te houden.

Voer en aai de schapen niet

Die schapen ga je trouwens vaker op deze route naar de Trollpikken tegenkomen. Schapen zorgen er hier voor dat de biodiversiteit gewaarborgd kan worden. De schapen dragen bellen; je kunt ze dan ook van een afstand horen. Aai en voer de schapen niet; blijf op zeker 10 meter afstand – of ga er met een ruime bocht omheen als ze op het pad lopen.

Vlonderpad

Nadat je het wildhek bent gepasseerd (en wat wilde schapen), wandel je over de houten planken en ga je links over het water en langs de waterval het pad verder. Je wandelt dan als het ware tussen de rotsen door. Dit stuk is valsplat omhoog. Hoewel de route niet zwaar is, moet je wel over een enigszins goede conditie beschikken.

Volg het blauw gemarkeerde pad omhoog naar Trollpikken

Hiken in Noorwegen: Trollpikken Eigersund

Hoelang duurt de route naar de Trollpikken?

Nadat je het meer (zonder naam) bent gepasseerd, zie je de Trollpikken al in je ooghoek verschijnen. Hoe dichterbij je komt, hoe groter hij wordt. Let er trouwens even op dat je bij het meer de rechterzijde neemt. Zeker op regenachtige dagen, is de linkerzijde volledig beregend en kun je er niet doorheen. Een stukje omlopen dus. De route naar de Trollpikken en weer terug bedraagt +/- 2 tot 3 uur, een beetje afhankelijk van je conditie, wandeltempo en de hoeveelheid stops onderweg. Totaal maak je 295 hoogtemeters, de route is 4,7 kilometer lang. Een korte, maar mooie route voor het hele gezin!

Vernieling Trollpikken

Toen Trollpikken eind juni 2017 ‘s nachts werd vernietigd en omvergeworpen, werd het wereldwijd bekend. Deze actie werd niet positief ontvangen door de liefhebbers van Trollpikken. Gelukkig werd dankzij de inzamelingsactie, gestart door lokale enthousiastelingen en bedrijven, de steen slechts 13 dagen na het vandalisme opnieuw opgericht en hersteld. Het was zeker geen gemakkelijke taak – de steen woog maar liefst 12 ton!

Hoe zijn de Trollpikken ontstaan?

Trollpikken is een geologisch fenomeen dat gevormd is tijdens de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. De Trollpikken bestaat uit anorthosiet, een diep gesteente ontstaan ongeveer 1 miljard jaar geleden uit magma. Voorheen werd het gebied ook wel bestempeld als maanlandschap, omdat het vegetatie schaars is en de vruchtbaarheid van het land laag. Nu vind je er vooral zwerfkeien, die verwijzen naar het glaciaire verleden.

Nadat je het wildhek bent gepasseerd (en wat wilde schapen), wandel je over de houten planken

Hiken in Noorwegen: Trollpikken Eigersund
Hiken in Noorwegen: Trollpikken Eigersund

We maakten deze reis in samenwerking met ANWB. Zoals je van Wereldwijd Wandelen gewend bent, delen we altijd onze eigen mening en ervaringen.

Alles op een rijtje

4.3/5

Beste tijd om te wandelen

April t/m september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Bebording

Trollpikken

Vertrekpunt

Trollpikken Parkering (€)

Eindpunt

Trollpikken

Verschil in hoogte

295 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

1,5 u

Praktische tips

  • Draag stevige schoenen, dat is echt een must op deze route
  • In de zomer neem je ook het beste anti-muggenspray mee
  • Klimmen op de Trollpikken kan; maar het is wel gevaarlijk en hoog!

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    View all posts