hollands glorie

Boswachterspad ‘t Lange Pad, Oostvaardersplassen

H

et Boswachterspad ‘t Lange Pad in de Oostvaardersplassen is een prachtige wandelroute in de Flevolandse natuur. Dit boswachterspad is één van de enige wandelingen in de Oostvaardersplassen waar honden mee mogen. En hoewel je daarmee misschien minder de echte ruige Flevopolder mist, is deze wandelroute door de Oostvaardersplassen wel typisch. Velden vol ganzen, jong (wilgen)bos en grote grazers. Welkom in het meest besproken stukje natuur van Nederland. Welkom in de Oostvaardersplassen!

Lengte

7 km

Routekleur

Paars

Vertrekpunt en parkeren

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Wandelen Oostvaardersplassen

Hoewel we dichtbij Flevoland wonen, hebben we nog nooit in Flevoland gewandeld. Daar moet maar eens verandering in komen, vonden we. En om te beginnen hebben we gekozen voor een medium wandeling door het nieuwlandse landschap: Boswachterspad ‘t Lange Pad door de Oostvaardersplassen. Ik begrijp nu precies waarom dit gebied zo geliefd is. Watervogels langs de plassen, galopperende konikpaarden, dikke rietkragen aan de waterkant: ik ben verliefd geworden op dit stukje Nederland. 

Watervogels langs de plassen, galopperende konikpaarden, dikke rietkragen aan de waterkant...

Wandelen Boswachterspad ‘t Lange Pad Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn natuurlijk welbekend vanuit de discussies die we kennen van de grote grazers, maar waar ligt het eigenlijk? De Oostvaardersplassen zijn onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Samen met de Marker Wadden, de Lepelaarsplassen en het Markermeer zijn ze 2018 uitgeroepen tot Nationaal Park. Nog een stukje verder in de geschiedenis, in 1968, toen de Flevopolder eenmaal was drooggelegd bleef dit natte land ongebruikt. 

Met een beetje geluk kun je hier onder andere de zeearend of visarend boven de plassen zien zweven.

Na 1968 deed de natuur haar werk: er ontstond onder andere een moeras, rietvelden en wilgenbossen. Het nieuwe land in Flevoland werd daarmee een geliefde broed- en overwinteringsgebied voor vele vogels. Het Nationaal Park Nieuw Land en de Oostvaardersplassen zijn mede daarom een belangrijke halte op de vogeltrekroute tussen het noorden en Afrika.

Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen wandelen

De wandeling Boswachterspad ‘t Lange Pad door de Oostvaardersplassen start in het Buitencentrum Oostvaardersplassen. Dit buitencentrum vind je in Lelystad, vanuit hier is de wandeling aangegeven met paarse paaltjes. In het buitencentrum Oostvaardersplassen kun je je laten informeren over de wandelroutes in de Oostvaardersplassen. 

Wandelen tijdens de lockdown

Wij wandelden hier in de eerste lockdown van de coronacrisis, dus het Buitencentrum Oostvaardersplassen was helaas gesloten. De bekende koffie met een appeltaartje hebben we moeten laten gaan; al vond ik dat niet heel erg. Meer tijd voor de prachtige omgeving van de Oostvaardersplassen!

Deze wandeling was heerlijk rustig tijdens corona. Wil je meer wandelroutes waar je heerlijk kunt wandelen tijdens corona? Kijk dan gerust hier: 5 x rustige wandelingen tijdens corona.

Vogelkijkhut De Kluut en vogelkijkhut De Keersluisplas

Op wandelafstand van het Buitencentrum Oostvaardersplassen vind je vogelkijkhut ‘De Kluut’ en vogelkijkhut ‘De keersluisplas’. Met een beetje geluk kun je hier onder andere de zeearend of visarend boven de plassen zien zweven. Sinds 2006 broedt de zeearend namelijk in Nederland, een echte primeur! Overigens spot je hier ook het ijsvogeltje, zilverreigers, lepelaars en waterrallen.

Oostvaardersplassen wandelen honden

Deze wandelroute Boswachterspad ‘t Lange Pad is één van de enige wandelroutes over de Oostvaardersplassen waar honden (aangelijnd) zijn toegestaan. Een klein gedeelte van de route is niet toegankelijk voor honden in verband met het vele wild, daarvoor is de startlocatie op een andere plek.

Onverharde paden Boswachterspad ‘t Lange Pad

Houd er rekening mee dat Boswachterspad ‘t Lange Pad over onverharde paden trekt. In de winter en in natte perioden kan het hier goed drassig zijn. Goede laarzen zijn dan een echte must!

Wandelroute Flevoland Horsterwold

Een andere aan te raden wandelroute door Flevoland is het Horsterwold. Mijn allermooiste wandeling óóit gemaakt!

Grote grazers Boswachterspad ‘t Lange Pad

Kenmerkend voor de Oostvaardersplassen zijn de vele ganzen en de grote grazers. Op deze wandeling over boswachterspad ‘t Lange Pad door de Oostvaardersplassen kom je ze met grote zekerheid tegen: de kuddes edelherten, konikpaarden en heckrunderen. Ze zijn onwijs belangrijk voor de dynamiek voor de Oostvaardersplassen.

Grote grazers Oostvaardersplassen

Zo eten de edelherten de struikgewassen klein, houden de heckrunderen de graslanden open en de kuddes konikpaarden zorgen ervoor dat de natte graslanden vlak blijven. 

Grote grazers bijvoeren Flevoland

De grote grazers in de Oostvaardersplassen zijn natuurlijk ook om een andere reden bekend. Ieder jaar weer viert de discussies omtrent de grote grazers in de Oostvaardersplassen hoog tij. Door het wilde karakter van de Oostvaardersplassen zijn er voor- en tegenstanders voor het bijvoeren en afschieten van grote grazers. Het blijft een heikel punt.

Op deze wandeling over boswachterspad ‘t Lange Pad door de Oostvaardersplassen kom je de grote grazers met zekerheid tegen

Boswachterspad ‘t Lange Pad wandelen in de winter

Wij hebben deze prachtige wandelroute over Boswachterspad ‘t Lange Pad bewandeld in het vroege voorjaar. Het is dan een kakofonie van vogelgeluiden. Ook in de winter is het prachtig wandelen door dit wonderland. Je vindt dan veel overwinteraars vanuit de vogelkijkhutten, zoals ganzen en klapeksters. De konikpaarden hebben dan een dikke wintervacht, prachtig te zien door de lage begroeiing.

Oostvaardersplassen gesloten

In de winter worden extra delen van de bossen rond de Oostvaardersplassen opengesteld voor de grote grazers, zo hebben ze toegang tot extra voedsel. Dat betekent wel dat de toegang voor bezoekers dan beperkt is.

Wandelen Oostvaardersplassen

Wandelen in de Oostvaardersplassen kan op meerdere plekken – de een nog mooier dan de andere. En elke plek heeft weer iets anders. Heb je wel eens een zeearend gespot? Of langs grote grazers gelopen? Wandelen in de Oostvaardersplassen is elke keer weer verrassend.

Meer wandelen in de Oostvaardersplassen:

Wandelen door Nationaal Park Nieuw Land

De wandeling door de Oostvaardersplassen staat goed aangegeven met paaltjes. Een heerlijke wandeling om lekker te struinen langs het water, de grote grazers en stiekem hebben we nog even in de lucht gekeken of we zeearenden konden spotten. We dachten ze te zien, maar op flinke afstand weet je het nooit zeker. Tipje voor jouw wandeling over Boswachterspad ‘t Lange Pad: neem een verrekijker mee 🙂 Voor ons een extra reden om deze wandeling door de Oostvaardersplassen nog eens te maken.

Een heerlijke wandeling om lekker te struinen langs het water

Alles op een rijtje

3.8/5

Wandelroute

Boswachterspad ‘t Lange Pad

Lengte

7 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Buitencentrum Oostvaardersplassen (gratis)

Horeca

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Wil je een vogelkijkhut in? Neem dan zeker je verrekijker, telescoop of camera mee. En extra kleding. In de hutten staat dikwijls een stevige wind. 
  • In de winter worden delen van de bossen van de Oostvaardersplassen opengesteld voor de grote grazers. Hierdoor kan het voorkomen dat je deze wandeling niet kunt maken omdat de toegang voor bezoekers beperkt is.
  • In de winter of tijdens natte periodes is het aan te raden om je wandelschoenen in te ruilen voor regenlaarzen. Je voeten zullen je dankbaar zijn!
  • Let op: kom je met de hond? Dan wijkt je begintpunt iets af. Lees hier meer info over het hondenbeleid in de Oostvaardersplassen.

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    Bekijk Berichten