hollands glorie

Klompenpad Paradijspad, Barneveld

H

et Klompenpad Paradijspad in Barneveld is een veel bewandeld wandelpad. En dat is niet voor niets, want deze modderige wandeling komt uit op een parel van een heideveld. Een echt paradijsje, verscholen in de diepe natuur van Barneveld. Wij snappen wel waarom dit Klompenpad de naam ‘Paradijspad’ heeft gekregen. Erg benieuwd of jij er net zo naar kijkt!

Lengte

10 km

Routekleur

Blauw

Vertrekpunt en parkeren

Landwinkel Vanelly

Een echt paradijsje, verscholen in de diepe natuur van Barneveld.

Wandelroute Klompenpad Paradijspad

Het Klompenpad Paradijspad is een heerlijke wandeling. De route slingert langs en over weilanden, tussen de varens, door het (hoge gras), over zompige landgoederen en langs kabbelende beekjes. Het is een dikke aanrader om goede schoenen aan te doen. Want de modderige landerijen worden afgewisseld met (verse) koeienvlaai: tsja, het is een Klompenpad of een Klompenpad 🙂

De best indrukwekkende gevlekte beesten zijn nieuwsgierig en de boer lijkt het ook niet erg te vinden

Anyway, de koeien maken deze wandeling wel extra leuk. Je wandelt namelijk langs een koeienboederij. De best indrukwekkende gevlekte beesten zijn nieuwsgierig en de boer lijkt het ook niet erg te vinden dat er zo nu en dan wandelaars langslopen. Als de koeien in de wei lopen is het overigens wel verstandig afstand te houden. Je weet maar nooit!

Klompenpad Paradijspad: een kleine sidenote

Het Klompenpad Paradijspad door het zompige landschap van Barneveld is in twee richtingen te lopen: rechtsom en linksom. De wandelroute gaat gedeeltelijk over particulier terrein en dus langs best wat boerderijen en wilde dieren. Om die reden zijn honden niet toegestaan. 

Houd er wel even rekening mee dat honden zijn verboden door het vele wild dat hier loopt. Wat dat betreft is het een écht Klompenpad. De wandelroute gaat door landgoed Klein Bylear en het natuurgebied ‘Het Paradijs’. 

Natuurgebied ‘Het Paradijs’

Je hoeft niet lang te raden waarom natuurgebied ‘Het Paradijs’ in Barneveld zo is genoemd. Het is hier werkelijk prachtig. De natuur is er rustig, de beekjes kabbelen voort, de stilte is hoorbaar. Als je goed in de bomen kijkt, kom je misschien wel een eekhoorntje tegen. Of in de velden een konijn of haas. 

Een mix van diverse natuurgebieden

Natuurgebied ‘Het Paradijs’ is eigenlijk een gezamenlijke benaming voor een paar grotere natuurgebieden in de Gelderse Vallei. Zo bestaat het uit Landgoed Groot Bylaer, de vroegere heidevelden van Landgoed Klein Bylaer en Erica Zuid. Door natuurgebied ‘Het Paradijs’ stromen twee beken: de Grote Barneveldse Beek en de Kleine Barneveldse Beek.

Landgoed Erica

Landgoed Erica is net zo mooi als de andere landgoederen van Klompenpad Paradijspad, maar misschien wel een tikje bijzonder-der. Hier vind je een nat heideterrein: dat komt van nature niet veel voor in Nederland. Door deze natte heide zijn er enkele vennetjes ontstaan, waar op hun beurt weer zeldzame planten en dieren voorkomen.

Zonnedauw

Een van die zeldzame plantjes is de zonnedauw. Een vleesetend plantje dat alleen voorkomt op natte, voedselarme grond. Met z’n kleverige haartjes op het blad vangt hij insecten. Een bijzonder natuurverschijnsel, waar het landgoed dan ook maar wat trots op is.

Vlonderpad Erica-Noord

Een leuke activiteit in Landgoed Erica is het vlonderpad. Dit is pas sinds kort mogelijk en daardoor loop je een klein achtje op het vlonderpad. 

De natuur is er rustig, de beekjes kabbelen voort, de stilte is hoorbaar.

Landgoed Groot Bylaer en Landgoed Klein Bylaer

Landgoederen Groot Bylaer en Klein Bylaer zijn beide onderdeel van ‘Het Paradijs’, maar eigenlijk zijn het vooral oude boeren-landgoederen. Je vindt hier boerderijen, weilanden en akkerlanden. Wat beekdalbosjes, houtwallen en heide. 

Landgoed Klein Bylaer

Het natuurgebied Klein Bylaer bestaat voor het grootste gedeelte uit een vochtig heidegebied. Dat is best bijzonder, want het ligt in het midden van enorme dennenbossen. Als je goed kijkt, heb je hier kans om de ransuil te spotten. In de winter rusten ze vaak in groepjes in hoge bomen. In de vennetjes van Klein Bylaer heb je trouwens ook kans om het ijsvogeltje te vinden. Geduld heb je er overigens wel voor nodig. Of veel geluk!

Landgoed Groot Bylaer

Landgoed Groot Bylaer is een echt historisch gebied, al sinds 1950 is over dit natuurgebied geschreven. Het is ongeveer 112 hectare groot en vernoemd naar de boerderij die je ziet aan de Groot Bielderweg: een boerderij met de naam Groot Bylaer. Het bijzondere is dat de Groot Bielderweg óók is vernoemd naar deze boerderij. De boerderij op Groot Bylaer is dus echt van grote historische waarde voor dit natuurgebied.

Bieler

Ik had het al even over het jaar 1950, wist je dat tot die tijd Bylaer werd geschreven als ‘Bieler’? Nu je dit weet, kijk eens naar de straatnaam en de boerderijnaam 🙂

Klompenpad Paradijspad door Barneveld

Al met al dus een prachtige wandelroute door het zompige Barneveld, geschikt voor het hele gezin. Maar toch vooral geschikt voor wandelaars met waterdichte schoenen. Al was het alleen maar om de vele (verse) koeienvlaaien te ontwijken.

Nu je dit weet, kijk eens naar de straatnaam en de boerderijnaam 🙂

Alles op een rijtje

4/5

Wandelroute

Klompenpad Paradijspad

Lengte

10 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Landwinkel Vanelly (gratis)

Horeca

Landwinkel Vanelly

Honden

Verboden, ook niet aangelijnd

Praktische tips

  • Trek stevige, waterdichte schoenen aan voor deze wandelroute door Barneveld.
  • Je kunt een extra rondje lopen door Erica over het vlonder, een leuke extra toevoeging vonden wij zelf.
  • Houd altijd afstand van de wilde dieren, minimaal 20 meter. Ook dus van de koeien.

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    Bekijk Berichten