hollands glorie

Wandeling Schenkenshul, Veluwe / Hoge Veluwe

O

p de Hoge Veluwe wandelen zonder hoge toegangsprijs? Deze wandelroute met de naam Schenkenshul over de Veluwe is net zo mooi als de Hoge Veluwe, maar dan zonder rijen auto’s en dure entreeprijs. Uiteraard wel met prachtige natuur waar de Veluwe om bekend staat: glooiende heidevelden, dichte bossen en vele wilde dieren. Hier spot je op het juiste moment zonder al teveel moeite herten, reeën en wilde zwijnen. Welkom in het hart van de (Hoge) Veluwe!

Lengte

8 km

Routekleur

Blauw

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Bungalowpark Hoenderloo (gratis)

De Schenkenshul - Veluwe

Wandeling de Schenkenshul is een wandelroute voor het hele gezin (8 km), over het mooiste gedeelte van de Veluwe. Deze wandeling start in Hoenderloo, het hart van de Veluwe en tegen de grens van Nationaal Park de Hoge Veluwe aan. Dit is een prima uitvalsbasis voor meerdere wandelingen over de Veluwe en de Hoge Veluwe. Omdat wandeling Schenkenshul tegen de grens van Nationaal Park de Hoge Veluwe aan zit, heb je hier net zo veel kans op wilde dieren als edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. 

Mul zand - Schenkenshul

Voor deze wandelroute over de Veluwe is het verstandig om stevige wandelschoenen aan te trekken. Deze wandeling Schenkenshul voert je over kilometers heide met mul stuifzand, zoals je op de Veluwe meer vindt. Hoewel het prachtig is, wandelt het niet altijd even prettig. Stevig schoeisel is dus aan te raden! Ik wandel op een paar heerlijk zittende Lowa’s. Een aanrader!

De natuurpracht van de Hoge Veluwe, zonder de hoge entreeprijs

Schenkenshul en de Miggelenberg

De wandeling Schenkenshul start bij de parkeerplaats van Bungalowpark Hoenderloo en start direct bij een prachtig heideveld. De wandeling gaat door licht heuvelachtig heidegebied. De eerste kilometers voeren je over prachtige heidevelden. Wij wandelden begin september, wanneer de heide nog prachtig paars kleurt. Ik heb een artikel voor je samengesteld met de mooiste heidewandelingen in Nederland, zonder dat je over koppen hoeft te lopen! Lees hem hier.

Boswachterij Ugchelen Hoenderloo

Wandelroute Schenkenshul is onderdeel van Boswachterij Ugchelen Hoenderloo van Staatsbosbeheer. Dit is een gebied waar veel wild voorkomt, dat kun je zien aan de vele wildsporen die je hier tegenkomt. Zeker in de vroege ochtend of tijdens de schemering in de avond, is de kans erg groot dat je hier dieren tegenkomt.

Flora en fauna op Schenkenshul, Veluwe

Zodra je de eerste pad bent ingelopen, na de parkeerplaats, vind je aan de rechterkant hoog gras. Dit gras heet pijpenstrootje. Een bijzondere naam, te wijten aan de Goudse pijpen. Daar werd zijn stengel voor gebruikt. Zoals je ziet, staan hier veel pijpenstrootjes. Dat is ook niet zo gek, het plantje is dominant ten aanzien van andere heideplanten.

Wandelroute Schenkenshul - blauwe markering

Zodra je de blauwe markering verder volgt, loop je door een bos vol grove dennen en struiken met bosbessen. Wilde zwijnen houden ontzettend van blauwe bosbessen. Zeker als het even heeft geregend, zie je gemakkelijk de woelplekken van de wilde zwijnen rond de bessenstruiken. Mocht je nog een grote eik tegenkomen dichtbij de bosbessenstruiken, kijk er maar eens goed naar. Grote kans dat je modder op de boomstam vindt. Wilde zwijnen vegen hun moddervacht af aan dikke bomen als hun vacht weer droog is.

Wandeling over de Miggelenberg

Deze wandelroute over de Veluwe volgt ook over de Miggelenberg. Of nou ja, ‘berg’. Het is een heuvel van 90 meter boven NAP volledig bedekt met heide. Naast de struikheide bloeit hier ook dopheide, een teken dat het hier vochtig is. De bloempjes van de dopheide wordt veel bezocht door bijen en hommels, om bij de nectar en het stuifmeel te komen.

Stuifzand op de Miggelenberg

Op het pad van de Miggelenberg ligt veel stuifzand. Een ideale plek voor de zandhagedis om te leven. Het diertje laat zich niet makkelijk zien en pakken, maar als je goed kijkt heb je op zomerse dagen kans om ‘m te spotten. Op de heide van de Miggelenberg vind je daarnaast ook een grote hoeveelheid krekels, sprinkhanen, krekels en adders. Vooral in de hoge struikheide vindt de adder zijn ideale schuilplaats.

Schenkenshul

De wandeling Schenkenshul is een prima te bewandelen wandelroute voor het hele gezin. De wandeling start bij de parkeerplaats van Bungalowpark Hoenderloo (Krimweg 140, 7351 TM Hoenderloo), waar je je auto gratis kunt parkeren. Loop de parkeerplaats rechtdoor af, steek de weg over en loop dan het wandelpad in dat recht voor je ligt. Rechts van je vind je de blauwe wandelpaal, die de wandeling Schenkenshul aangeeft.

Bungalowpark Hoenderloo

Op de parkeerplaats van Bungalowpark Hoenderloo vind je tevens ook een Informatiecentrum van Staatsbosbeheer waar je alle informatie kunt vinden over de Veluwe en de Hoge Veluwe. Na je wandeling kun je heerlijk op terras van De Boskantine genieten van een welverdiende lunch!

Op het pad van de Miggelenberg ligt veel stuifzand. Een ideale plek voor de zandhagedis om te leven.

Alles op een rijtje

4.1/5

Wandelroute

Schenkenshul

Lengte

8 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Bungalowpark Hoenderloo (gratis)

Horeca

Restaurant de Boskantine (achter de parkeerplaats)

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • De route is aangegeven met blauwe bordjes, het eerste gedeelte loop je gezamenlijk met het Klompenpad ‘Plaggenstekerspad‘ (12 km) 
  • De route is staat genoteerd als tussen de 6 en 7 kilometer. Onze ervaring is dat de wandeling Schenkenshul wel echt langer is. Een ruime 8 km.
  • Op de heide en het stuifzand kan het flink warm worden, houd daar rekening mee tijdens warme zomerdagen. Water en goed schoeisel aangeraden!

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    Bekijk Berichten