hollands glorie

Wandelroute Molenroute Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

D

it is wandelroute Molenroute op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Een flinke mond vol! Dat was deze wandeling ook, want wat een plaatje was dit. Een prachtige wandelroute over een eeuwenoud familielandgoed in de Betuwe. Fenomenaal in het voorjaar met alle bloeiende bloesems, evengoed nog steeds mooi buiten het hoogseizoen. Je wandelt over de bekende Notenlaan, langs de Hooge Schuur en Huize Mariënwaerdt. Het hele jaar door een plaatje!

Lengte

7,5 km

Routekleur

Oranje

Vertrekpunt en parkeren

Landgoedwinkel Heerlijkheid Mariënwaerdt, Beesd (gratis)

Wandelroute Molenroute Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Deze wandelroute kenmerkt zich door een prachtig landschap. Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een van de grootste familielandgoederen van Nederland. Het ladngoed zelf is ruim 1.000 hectare groot, stamt uit het jaar 1129 en alle hoofdgebouwen van de oude abdij staan op de plaats waar nu het Huis Mariënwaerdt staat.

Wandelroutes Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Er zijn vier uitgezette wandelroutes op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt te vinden. De folder met routebeschrijving en kaartjes zijn op het hele landgoed te koop. De wandelroutes zijn van kort naar langer:

  • Stapelroute (2,5 km – 5 km)
  • Kloosterroute (4,8 km)
  • Molenroute (7,5 km)
  • Kooiroute (12,5 km)

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

De geschiedenis van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt gaat ver terug in de tijd. Het landgoed is al sinds 1734 in handen van dezelfde familie. Daarvoor was het onderdeel van Huis Mariënwaerdt, met de Abdij en ‘t Klooster. Tijdens de reformatie werd  Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt onteigend – zoals in die tijd vaker gebeurde met eigendommen van de Katholieke Kerk. Na de reformatie stond Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt 100 jaar te koop.

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een van de grootste familielandgoederen van Nederland

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Om de verkoop te stimuleren, werd Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt verkocht met zogenaamde ‘Heerlijkheid’-rechten. Dat betekent dat de eigenaar jachtrecht, pachtrecht en visrecht had. En om dit alles nog mooier te maken, mocht hij ook zijn eigen wegen en waterwegen beheren. 

De geschiedenis van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt gaat ver terug in de tijd

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Dat alles is inmiddels geschiedenis, want Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is al negen generaties lang in handen van dezelfde familie. Een familie die deze ‘heerlijkheid’ op zijn beste manier laat blijken: maatschappelijk verantwoord ondernemen, met oog voor mens en natuur staat bij Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt hoog op de agenda. 

Wat kun je er vinden?

Op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt staat een groot gemengd agrarisch bedrijf met biologische akkerbouw, fruitteelt, melk- en slachtvee. Je vindt er daarnaast ook een eendenkooi, indrukwekkende bossen, meer dan statige lanen, waaronder de Notenlaan en Appeldijk.

Dat alles is inmiddels geschiedenis, want Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is al negen generaties lang in handen van dezelfde familie

Molenroute Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Deze wandelroute over Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt start bij de grote parkeerplaats. Loop vanaf daar naar de grote oprijlaan met poort: daarvoor moet je de weg waar je net op reed oversteken. Gietijzeren hekken met leeuwenstandbeelden en wapenschilden laten je meteen blijken dat je in een eeuwenoud landgoed bent. Pal voor de oprijlaan steek je het paadje links in. Volg de oranje paaltjes voor de wandelroute Molenroute.

Wandelroute Molenroute

Deze wandelroute laat je kennismaken met het prachtige landschap van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Je wandelt over houten bruggetjes over de Linge. Langs landerijen met kikkers en schapen naar holle bomen met uilen. Het grootste gedeelte van de route is verhard met betonnen platen op de aarde ondergrond. Voor kleine kindervoetjes kan dit lastig zijn.

Notenlaan en Appeldijk Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Het hele jaar door kun je deze wandelroute Molenroute wandelen. In sommige maanden is de Molenroute nog ietsje leuker. In het voorjaar wandel je langs de Linge in de volle bloesems, de oprijlaan met poort is dan volledig bedekt met witte en roze bloesems. De bloeiende appelbomen laten zich van haar mooiste kant zien.

Notenlaan en Appeldijk Mariënwaerdt 

In september kun je op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt langs de Appeldijk appels plukken van de appelbomen die langs de weg groeien. Ook leuk om langs te gaan is de Notenlaan: hier staan veel walnotenbomen. Je mag op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in september walnoten rapen. Let op: walnoten mag je alleen van de grond rapen, niet plukken.

Deze wandelroute laat je kennismaken met het prachtige landschap van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Alles op een rijtje

3.7/5

Wandelroute

Wandelroute Molenroute Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Lengte

7,5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Landgoedwinkel Heerlijkheid Mariënwaerdt, Beesd (gratis)

Horeca

Landgoedwinkel Heerlijkheid Mariënwaerdt

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Deze route wordt gekenmerkt door betonnen platen, dit kan wat lastig zijn voor kleine kindervoetjes of hondenvoetjes
  • In september kun je hier heerlijke appels plukken op de Appeldijk
  • Ook in september: walnoten rapen. Let op: je mag alleen de walnoten rapen die op de grond liggen.

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    Bekijk Berichten