hollands glorie

Wandelroute Naardereng, Goois Natuurreservaat

O

p de Naardereng in Naarden in het heerlijk wandelen. Het is een historisch landschap, vol oude schatten en eeuwenoude akkers. Met glooiende heuvels en uitkijkpunt de Eukenberg. Voor hondenliefhebbers is de Naardereng extra leuk: hier mag de hond los.

Lengte

5 km

Routekleur

Rood

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerterrein Nimmerdor (gratis)

Wandelroute Naardereng in Naarden

Op een regenachtige zondagmiddag, besluiten we het Goois Natuurreservaat eens te ontdekken. Dat is een behoorlijk groot natuurgebied, dus dat werd keuzes maken. Het werd ‘t Naardereng. En toegegeven: dat was geen slechte keuze. 

Klein landgoed

De Naardereng is ‘slechts’ 70 hectare groot, voor Nederlandse natuurgebieden niet bijzonder groot. Dat vind ik persoonlijk geen enkel probleem, want het zit ‘m juist in de historie die dit gebied zo bijzonder maakt.

Wat is een eng?

De Naardereng is een natuurgebied dat eeuwen terug de tijd in gaat. Dat is stiekem al af te leiden aan de naam. Eng is een Gooise naam voor bouwland. De Naardereng is de best bewaarde eng van het Gooi. En daar is niets spannends aan, eerder bijzonder. 

Historische grond

Want de akkers waar in de naam Naardereng naar wordt verwezen, zijn nog steeds in gebruik. Op de Naardereng zijn oude houtwallen te vinden, aangeplant naaldhout uit de jaren 50 en de prachtige rietkragen aan de Gooimeerkust. Een prachtige wandeling, over historische grond en met steile uitzichtpunten.

De Naardereng is een natuurgebied dat eeuwen terug de tijd in gaat

Naardereng: van vroeger tot nu

De Naardereng staat bekend als een schilderachtig landschap. En daar kan ik mij alles bij voorstellen. Het zijn de zachte glooiingen, kleine akkers en houtwallen die dit gebied eigenlijk nog mooier maken dan ze al is. Op het startpunt van deze wandeling las ik dat in het stenen tijdperk hier al mensen woonden. Dat hebben ze kunnen herleiden aan de gevonden gebruiksvoorwerpen. Vrij uniek!

Rogge en boekweit

Hoewel het vroeger hier een grote rol speelt, vind je hier nog steeds de glooiende akkers in gebruik. Traditionele gewassen als rogge en boekweit worden nu op de Naardereng verbouwd. 

Uitkijkpunt de Eukenberg

Tijdens deze wandeling over de Naardereng, kom je ook over de Eukenberg. Een kunstmatig opgeworpen heuvel, met fantastisch uitzicht over de voormalige Zuiderzee. De noordzijde van de Eukenberg is en zogenaamde klifkust. Dat wil zeggen dat hier de zee in het verleden een deel van een stuwwal heeft weggeslagen.

Veel watervogels

Als je goed over het water kijkt, kun je waarschijnlijk een grote variatie aan watervogels spotten. Zeker kleine zwanen worden veel gezien. Met hun typerende gele snavel zijn het graag geziene overwinteraars op het Gooimeer.

Traditionele gewassen als rogge en boekweit worden nu op de Naardereng verbouwd

Meer wandelingen over de Naardereng

Deze route over de Naardereng heeft de typische naam ‘Naardereng route’, is met rood gemarkeerd en 5 km lang. Dat is de kortste wandeling op de Naardereng, want er zijn nog twee gemarkeerde wandelroutes over de Naardereng met een iets langere afstand:

Wandelroute Eukenbergroute (geel) - 9,5 km

De Eukenbergroute van bijna 10 km brengt je langs de mooiste uitkijkpunten van de Naardereng. Je wandelt over de verbinding tussen de Naardereng, het oude vissersdorp Huizen en de haven aan het Gooimeer. Gegarandeerd prachtige uitzichten!

Als je goed over het water kijkt, kun je waarschijnlijk een grote variatie aan watervogels spotten

Wandelroute Valkeveenroute (groen) - 7,5 km

De Valkeveenroute vertrekt vanuit dezelfde parkeerplaats en voert je over de Limitische Heide, langs de zanderijen van Valkeveen. Bijzonder aan deze wandeling is dat je hier wandeling over een zandafgraving. In de 17e eeuw werd hier zand afgegraven voor de stadsuitbreiding in Amsterdam.

Met hun typerende gele snavel zijn het graag geziene overwinteraars op het Gooimeer

Alles op een rijtje

3.6/5

Wandelroute

Naardereng route

Lengte

5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerterrein Nimmerdor (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, ook losloopgebied

Praktische tips

  • De wandelroute is niet geschikt voor rolstoelen of wandelwagens, omdat het gebied dwars over onverharde paden gaat
  • Honden mogen hier overal los lopen

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    View all posts