hollands glorie

Wandelroute Lint-en Liniepad, Nieuwe Hollandse Waterlinie

H

et Lint- en Liniepad, niet eerder liep ik deze wandelroute. Ik liet ‘m altijd links liggen als ik zocht naar mooie wandelroutes over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En oh boy, was I wrong.. Dit is een prachtige wandelroute met avontuur voor het hele gezin. Langs maar liefst 3 forten, een spannend vlonderpad over het inundatiekanaal, een trekpontje voor de hele familie en een hoog uitkijkpunt op Fort Lunet aan de Snel.

Lengte

7 km

Routekleur

Geen, GPS-wandeling

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Lekdijk 54a, Schalkwijk (gratis)

Lint-en Liniepad

Deze wandelroute start bij Fort Honswijk, op de Lekdijk 54a in Schalkwijk. Officieel begint het Lint- en Liniepad op het TOPpunt Eiland van Schalkwijk. Wij deden een iets aangepaste versie. Officieel is het Lint- en Liniepad van Klompenpaden. Wij liepen deze wandeling via de website van Wandelzoekpagina. Uiteindelijk wandel je langs dezelfde plekken. Wij kozen voor de wandeling van Wandelzoekpagina, omdat deze in een iets andere volgorde de plekken aandoet. GPS-wandelingen zijn doorgaans rustiger dan paaltjeswandelingen.

Fort Honswijk, Lint- en Liniepad

Vanaf de gratis parkeerplaats op de Lekdijk, wandelen we de dijk omhoog en steken we recht over. We staan dan bij de ingang van Fort Honswijk. Een prachtig en uniek bouwwerk dat is gebouwd in de tijd van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Honswijk heette vroeger Fort Willem II, vernoemd naar Koning Willem ll die tijdens de bouw toestemming gaf om het immense bouwwerk naar hem te vernoemen.

Fort Honswijk heette vroeger Fort Willem II, vernoemd naar Koning Willem ll

Oudste en grootste van Nederland

Fort Honswijk is trouwens een gebouw met een bizarre geschiedenis. En dat zie je er niet zo snel van af, als je er langs loopt. De toren van Fort Honswijk is de oudste en grootste van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je kunt door het fort lopen, een soort cirkel waardoor je een uniek kijkje krijgt van de bouwstijl. Maar er schuilt hier ook een verdrietige geschiedenis.

Eerste concentratiekamp van Nederland

Fort Honswijk werd in 1935 in gebruik genomen als het eerste concentratiekamp van Nederland. Een discutabele eer… Hier werden communisten opgevangen die uit Duitsland naar Nederland waren gekomen, op de vlucht voor het nationaal socialisme. Maarten van Rossum maakte er een aflevering van voor RTV Utrecht die je hieronder kunt bekijken.

Fort Honswijk werd in 1935 in gebruik genomen als het eerste concentratiekamp van Nederland

Zwaar regime

Na de Tweede Wereldoorlog werd Fort Honswijk ingenomen door de Nederlanders. Nederlandse leden van de SS en andere beruchte beulen van Kamp Amersfoort vonden hier na de oorlog hun gevangenschap. Er heerste een zeer zwaar regime en er waren gruwelijke vergeldingsacties. Het is bizar, om dan hier te lopen…

Lint-en Liniepad: WKU

Als we Fort Honswijk gepasseerd zijn, lopen we verder over de dijk. Langs het water van Fort Honswijk en slaan we een klein weggetje in op weg naar Fort Werk aan de Korte Uitweg (WKU). Op het terras is het heerlijk zitten – zeg ik uit ervaring, haha. En ze hebben er ook heerlijke taartjes!

Op het terras is het heerlijk zitten - zeg ik uit ervaring, haha

Vlonderpad Lint-en Liniepad

Daarna volgt de route richting het inundatiekanaal. Een werkelijk prachtig vlonderpad over wat vroeger het inundatiekanaal was om water op te vangen dat gebruikt werd in de tijd van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het vlonderpad is prachtig, zo op het glinsterende water. En als je dacht dat het niet mooier kon…

Trekpontje Lint- en Liniepad

Iets verder, nadat je twee keer over de vlonders bent gelopen, kom je uit bij het trekpontje. Alle sterke mannen en vrouwen verzamelen! Ik zou je aanraden om met maximaal 4 personen op het trekpontje te staan – dat ging bij ons net goed, haha. En dan een paar meter even flink inspannen! Het gaat niet snel, maar het gaat om de ervaring.

Waterbergings- en inundatiegebied Blokhoven

Nadat je het trekpontje over bent, loop je langs de velden van een prachtig vogelgebied. Het Waterbergings- en inundatiegebied Blokhoven. Ben je een fervent vogelaar? Dan kun je hier je hart ophalen. Bij het vogelkijkscherm is van alles te zien. Wij zagen gierzwaluwen, grutto’s, koekoeks, kievit’s en andere eendensoorten. Super leuk om te spotten!

Prachtig Lint-en Liniepad

Na het vogelkijkscherm wandel je terug over het vlonderpad, richting Lunet aan de Snel. Een net zo indrukwekkend fort met een hoog fort met uitzichtpunt. Om naar het uitzichtpunt te komen, moet je een hek door. Let even op dat je niet met de hond binnen de hekken van Fort Lunet aan de Snel mag komen. Ook kinderwagens zijn er niet welkom, omdat je dan ongetwijfeld vast komt te zitten in de steile hellingen. Op het uitzichtpunt van Lunet aan de Snel heb je een mooi uitzicht over het hele landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een topwandeling!

Ben je een fervent vogelaar? Dan kun je hier je hart ophalen

Wandelen

Alles op een rijtje

4.6/5

Wandelroute

Kort en Prachtig Honswijk

Lengte

7 km

Soort wandeling

GPS-wandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Lekdijk 54a, Schalkwijk (gratis)

Horeca

Fort Werk aan de Korte Uitweg

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Het vlonderpad kan glad worden in periodes dat het nat is geweest
  • Je kunt deze wandeling op meerdere manieren lopen, waaronder het Klompenpad Lint- en Liniepad

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    View all posts