Wadlopen Nationaal Park Schiermonnikoog
ltijd al eens willen wadlopen op of naar één van de Waddeneilanden? Wadlopen op Schiermonnikoog is dan zeker een prachtige route. Je ontmoet kleine steltlopers in de natte modder, kunt oesters plukken aan de kust en zeker in de lente/zomer een prachtige verzameling landdieren zoals konijnen en herten. Laat je verrassen door een wandeling over het wad op Schiermonnikoog!
Lengte
15 km
Routekleur
Geen, GPS-route
Vertrekpunt en parkeren
Haven van Schiermonnikoog / Bushalte VVV
Wadlopen op Schiermonnikoog
To be honest, ik was nog nooit eerder op Schiermonnikoog geweest. Eerder wel eens op Terschelling en Ameland, maar nooit eerder op Schier. En om ook meteen gezegd te hebben: ik vond Schiermonnikoog verreweg het mooiste eiland. Dat komt ongetwijfeld ook omdat het eiland zoveel natuurschoon heeft. Je wandelt vanuit het centrum van Schiermonnikoog zo het weidse wad op. Dat is ook precies wat wij deden met deze wandelroute.
Eb of vloed op het wad
Afhankelijk of het eb of vloed is kun je deze wandelroute zo lang of kort maken als je zelf wil. Wij hadden geluk dat het water zich al even aan het terugtrekken was, zodat we op het wad konden staan. Dat vond ik oprecht heel erg leuk! Een tiental honderd meter van het vasteland kwam ik prachtige zeedieren tegen. Van grote schelpdieren tot kwallen. En van vogels op hoge pootjes tot kleinere visjes. Ook kwamen we aan wal een karkas tegen van wat we denken dat een haas was. Super bijzonder! Eén van de leukste wandelingen door vacuümzuigende modder.
Wandelroute op Schier
Deze wandelroute start in het centrum van Schiermonnikoog. Het handigste is om de bus te pakken vanaf de haven en uit te stappen in het centrum bij halte VVV / Langestreek. Je staat dan middenin het centrum van Schiermonnikoog.
Wandelend naar het wad
Wandel vanuit daar richting de Reeweg en loop deze helemaal af. Je komt dan uit bij de dijk. Vanuit daar wandel je rechts, het was op Je kunt er ook voor kiezen om de Westerburenweg af te wandelen.
En om ook meteen gezegd te hebben: ik vond Schiermonnikoog verreweg het mooiste eiland
Westerplas Schiermonnikoog
Wanneer je het centrum uit bent gelopen, kom je bij de Westerplas uit. Dit is één van de schaarse plekken op het eiland met zoet water. Je ziet hier een heleboel vogels, van en naar de vogelhut. Vroeger heette de Westerplas de Westerkwelder en had de zee er vrij spel. In 164 werd de plas ingedijkt. Vandaar dat de Westerplas op Schiermonnikoog tegenwoordig zoet water heeft, het zeewater kan er simpelweg gewoon niet meer bij.
Als er ergens een kans is om zeehonden te zien, dan is het wel op Schiermonnikoog
Zeehonden Schiermonnikoog
Als er ergens een kans is om zeehonden te zien, dan is het wel op Schiermonnikoog. Soms heb je al geluk om zeehonden te spotten op de boot van of naar Schiermonnikoog. In de Noordzee, tijdens deze wandeling, heb je ook kans om zeehonden te spotten.
Bijna geen zeehonden…
De nieuwsgierige dieren steken vaak hun kop uit boven het zeeoppervlak. Ze jagen op zeebaars en plaatvissen. Hoewel we de zeehonden bijna kwijt waren in de Noordzee, leven er nu gelukkig weer bijna 7.000 zeehonden in de Noordzee. En daarmee heb je best kans om ze te spotten!
De nieuwsgierige dieren steken vaak hun kop uit boven het zeeoppervlak
Wandelroute Schiermonnikoog, bunkermuseum
De wandelroute over het wad en door de duinen van Schiermonnikoog vervolgt zich via het Bunkermuseum weer het bos in. Best bijzonder, want hoewel Schiermonnikoog niet eens heel groot is, heeft het een grote variatie aan historie en natuur. De toenmalige eigenaar van het eiland heeft 100 jaar geleden een bos aangeplant.
Stuifzand van de Noordzee
Dat bos heeft lang dienst gedaan om het stuifzand van het zand weg te houden uit de woongebieden. Tegenwoordig sterven er steeds meer bomen af. Dat kun je onder andere zien aan de paddestoelen die groeien tegen de (omgevallen) boomstammen.
Bezoekerscentrum Natuurmonumenten
Vanaf het bunkermuseum is het nog maar een klein stukje terug naar het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Schuif aan bij één van de cafés en restaurants in het centrum en geniet van deze prachtige wandeling over en langs het wad van Schiermonnikoog.
De wandelroute over het wad en door de duinen van Schiermonnikoog vervolgt zich via het Bunkermuseum weer het bos in
Alles op een rijtje
Wandelroute
Wadlopen Schiermonnikoog, Nationaal Park Schiermonnikoog
Lengte
15 km
Soort wandeling
Start- en eindpunt
Haven van Schiermonnikoog / Bushalte VVV
Horeca
Centrum van Schiermonnikoog
Honden
Toegestaan, mits aangelijnd
Praktische tips
- Wadlopen op Schiermonnikoog kan net als de overige eilanden enkel als dit veilig en goed kan. Ga niet wadlopen als het water al terugkomt! En ga zeker niet zonder gids te ver het wad op.
- Laat dieren, schelpen, plantjes die in de zee horen met rust. Je bent de gast op het wad.
- Houd er rekening mee dat wandelen op het wad en door het zand zwaar kan zijn. Neem genoeg te eten en te drinken mee, zeker in de zomer kan het erg warm worden op de kale vlaktes.
Meer inspiratie
Wandeling Museumbos in Cirkelbos, Almere
E en wandeling door het Museumbos in Almere. In mijn zoektocht naar mooie wandelingen in Flevoland kwam dit bos geregeld
Wandelroute Vuurtorenpad, Noordertoren op Schiermonnikoog
D eze wandelroute naar de Noordertoren op Schiermonnikoog is misschien wel één van de bekendste wandelroutes. Ver op het eiland
Wandelroute Sint-Pietersberg & ENCI-groeve, Limburg
E en prachtige wandelroute door Zuid-Limburg, waaronder over de St. Pietersberg en langs de ENCI-groeve in Maastricht. Deze relatief korte
Author
-
Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.
Bekijk Berichten
Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.
Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.