hollands glorie

Klompenpad Stoutenburgerpad, Amersfoort

H

et klompenpad Stoutenburgerpad is een wandeling voor echte blubberliefhebbers. Deze wandelroute meandert door drassige weilanden vol nieuwsgierige koeien en over krakende houten bruggetjes. Het is een uitdagende wandeling door het buitengebied van Amersfoort en Leusden, vol cultuurhistorische schatten. Klompenpad Stoutenburgerpad is een wandeling van 10 km door de geschiedenis van prachtig Midden-Nederland.

Lengte

10 km

Routekleur

Oranje

Vertrekpunt en parkeren

Koetshuis Stoutenburg (gratis)

Klompenpad Stoutenburgerpad

De start van Klompenpad Stoutenburgerpad is bij Koetshuis Stoutenburg, gelegen naast het gelijknamige kasteel. Stoutenburg was oorspronkelijk een 13de-eeuwse versterkte woontoren maar helaas is hij in de 16e eeuw gesloopt. Het huidige kasteel Stoutenburg dateert uit 1888. De naam ‘Stoutenburg’ verwijst naast de middeleeuwse burcht die ooit op het landgoed aanwezig was. De naam betekent stevig, fors en krachtig. Betekenisvol, als je naar het uiterlijk van het kasteel kijkt.

Stoutenburgerpad

Er bestaat een bijzonder verhaal over de burcht die hier ooit stond. Het verhaal gaat dat de burcht in 1259 werd gebouwd door Walter van Amersfoort en vervolgens werd geschonken aan de bisschop van Utrecht in ruil voor stadsrechten voor de stad Amersfoort. De burcht werd gebruikt ter verdediging van de grenzen van Utrecht tegen de Geldersen. Uiteindelijk werd ook deze burcht gesloopt in de 16e eeuw. In de loop der eeuwen heeft landgoed Stoutenburg veel verschillende eigenaren gekend. Johan van Oldenbarnevelt was hiervan de bekendste. 

Deze wandelroute meandert door drassige weilanden vol nieuwsgierige koeien

Wandelroute Stoutenburgerpad

Deze wandeling over Klompenpad Stoutenburgerpad brengt je over verlaten landweggetjes, enorme weilanden met nieuwsgierige koeien en modder waar je schoenen in vacuüm zuigen. Onderweg passeer je onder andere de Barneveldse Beek, de vogelrijke gebieden van Bloeidaal en De Schammer. 

Barneveldse Beek

De Barneveldse Beek is erg belangrijk voor de natuurbehoud van landgoed Stoutenburg. In natuurgebied Bloeidaal wordt het landbouwgrond teruggegeven aan de natuur, zodat er ruimte ontstaat voor waterberging en wateroverloop. Belangrijk, want zo wordt dit aaneengeschakelde natuurgebied een ideale plek voor de mooiste dieren.

Natuurgebied De Schammer

Het mooiste natuurgebied van deze drie natuurgebieden is wat mij betreft De Schammer. Een jong natuurgebied (aangelegd in 2011), maar inmiddels een bekende spotplek in Amersfoort en omgeving. De Schammer staat bekend als ideale plek voor het spotten van ijsvogels. Maar ook reeën, vlinders en allerlei andere soorten dieren vinden hier hun thuis. Wuivend riet, zompige moeraslanden en vogels maken hier de dienst uit. 

Vogelkijkscherm De Schammer

Bij het vogelscherm op de Schammer heb je zicht op vele diverse vogels als de kievit, de tureluur en de oeverplevier. Ook fotografen komen hier graag, om een glimp op te vangen van het kleine, pijlsnelle blauw ijsvogeltje. Een waar paradijsje voor vele (roof)vogels!

Nederland

5x: de mooiste wandelroutes langs grote grazers

Wandelen langs grote grazers De mooiste wandelroutes langs grote grazers als edelherten, damherten, Schotse Hooglanders, konikpaarden en zelfs de wolf. Wow! Dat is nogal een indrukwekkend rijtje. Wandelen langs grote grazers is altijd indrukwekkend, de dieren zijn vaak mensenschuw, wild

Lees meer »

Blubberbad in Stoutenburg

De natte vegetatie op dit Klompenpad Stoutenburgerpad is dan wel een ideale plek voor dieren, voor wandelaars zoals wij is het af en toe flink doorstampen. Onze wandelschoenen staan zeker 7 cm in volle modder! Af en toe zuigen we zelfs vacuüm met onze wandelschoenen. Ach ja, het is de charme van Stoutenburg. Het heet niet voor niets een Klompenpad. Je passeert houten bruggetjes, vistrappen en meanderende beekjes.

Berneveldse Beek - Stoutenburg

Bijzonder trouwens aan dit landgoed, is dat geheel met de Barneveldse Beek, de Bloeidaal en De Schammer in verbinding staat. Zo kunnen planten en dieren zich zorgeloos verplaatsen van het ene natuurgebied naar het andere. Je wandelt dan wel relatief dichtbij de A28, maar dat heb je niet door als je in de modder van het Stoutenburgerpad loopt. 

Het mooiste natuurgebied van deze drie natuurgebieden is wat mij betreft De Schammer.

Stoutenburgerpad: bos en weilanden

Houd er rekening mee dat op Klompenpad Stoutenburgerpad de wind vrij spel heeft door de vele weilanden waar je doorheen wandelt. Het loont om een extra wandelvest mee te nemen. De wandelroute meandert door de weilanden heen, dwars door blubber en over privaat terrein. Honden zijn daarom niet toegestaan. 

Honden verboden klompenpaden

De wandelroute is aangegeven met oranje klompjes, bekend van de Klompenpaden. Je kunt de route rechtsom en linksom lopen, de mooiste versie van de route is tegen de klok in. Het eerste gedeelte van de route deel je met andere wandelaars – vooral jonge gezinnen genieten van het bos. In de natuurgebieden van de Barneveldse Beek, de Bloeidaal en De Schammer is het oorverdovend stil. Een natuurrijk pareltje midden in de grote stad: de volgende keer doen we laarzen aan.

In de natuurgebieden van de Barneveldse Beek, de Bloeidaal en De Schammer is het oorverdovend stil.

Alles op een rijtje

3.7/5

Wandelroute

Klompenpad Stoutenburgerpad

Lengte

10 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Koetshuis Stoutenburg (gratis)

Horeca

Koetshuis Stoutenburg

Honden

Niet toegestaan, ook niet aangelijnd

Praktische tips

  • Het is verboden om buiten de paden te lopen, je wandelt op privaat terrein dus ga verantwoord met het boerenland om.
  • Dit wandelpad kan tijdens natte periodes bijzonder drassig zijn. Modder is hier geen onbekend natuurverschijnsel.

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    View all posts