Wandelroute Ees Pingoruïne, Hondsrug in Drenthe
e wandeling ‘Ees Pingoruïne’ op de Hondsrug in Drenthe is een wandelroute voor liefhebbers van de vroegere geschiedenis in flora en fauna. De wandeling is een heel bijzondere, want je maakt gebruik van de app ‘StoryTrails’. Dit is een wandelapp die je tijdens je wandeling vertelt welke bijzondere punten je passeert. Wij hebben in ieder geval geleerd wat een pingoruïne was tijdens deze wandelroute. Ik had namelijk geen idee!
Lengte
4,5 km
Routekleur
Geen, GPS-wandeling
Vertrekpunt en parkeren
Hotel Restaurant Eeserhof, Ees
Wandelen Drenthe
Wij waren een weekendje in Drenthe, en hoewel het aantrekkelijk is om één van de bekendere wandelroutes te bewandelen, wilden we graag een minder bekende wandeling wandelen. Eentje die we nog niet kenden of het bestaan niet van wisten. We kwamen uit bij de wandeling Ees Pingoruïne, een wandelroute van StoryTrails. Voordat je deze wandeling op de Hondsrug in Drenthe gaat bewandelen, zou ik je aanraden om de app van StoryTrails eerst te downloaden. Je vindt daar tevens nog veel meer mooie (audio interactieve) wandelingen.
Ees, een dorp op de Hondsrug
Enfin, we beginnen de wandeling in Ees. Ees ligt op de Hondsrug, een prachtig historisch stukje Drenthe. Ees staat bekend om de vele pingorestanten. Nu had ik geen idee wat een pingo was, het deed mij denken aan een pinguïn. And guess what: het heeft zomaar met elkaar te maken.
Wij hebben in ieder geval geleerd wat een pingoruïne was tijdens deze wandelroute
And guess what: het heeft zomaar met elkaar te maken.
Wandeling Pingoruïne, Hondsrug Drenthe
Wandelen Drenthe, Staatsbossen Ees
De Staatsbossen van Ees zijn bossen met een flinke geschiedenis. Tot na de Tweede Wereldoorlog werden op de grond die niet geschikt was voor landbouw bossen aangelegd. Vanaf 1916 zette de overheid werklozen in om te bebossen. Je kunt je voorstellen dat het bos in korte tijd enorm toenam. Waar in 1900 nog maar 9.000 hectare bos bestond, was dit in 1970 al toegenomen tot 24.000 hectare. En dat allemaal door de verplichte werkverschaffing van werklozen.
Werkverschaffing: toename van bos
Ook na de werkverschaffing zorgde het bos voor vele handen werk: het bos moest bijgehouden worden. Er werden tot in de jaren ‘50 nog seizoensarbeiders te werk gesteld. Daar kwam in 1960 een einde aan. Staatsbosbeheer nam vanaf dat moment vaste bosarbeiders in dienst, die we nu kennen als de boswachter.
Wandelen Drenthe, pingoruïnes en gletsjerkuilen
Vanaf de Staatsbossen van Ees wandel je het Buinerveld op waar je diverse pingoruïnes vindt. Pingoruïnes of gletsjerkuilen zijn overblijfselen uit de Weichsel-ijstijd (zo’n 73.000 jaar geleden). In die tijd was de grond permanent meters diep bevroren.
De heuvels van Drenthe
Nog steeds zie je hier en daar in het landschap van Drenthe heuvels, dit zijn overblijfselen van de enorme ijsheuvels die hier in de laatste ijstijd zijn gevormd. In Nederland kennen we alleen nog maar de ruïnes van de ijsheuvels, omdat ons klimaat te warm is. Echte ijsheuvels zoals we dat vroeger kenden, vind je vandaag de dag nog in onder andere Siberië, Canada en op Spitsbergen.
Pingoruïnes of gletsjerkuilen zijn overblijfselen uit de Weichsel-ijstijd
Gletsjerkuil Buinerveld
Als je over het Buinerveld wandelt, kun je je maar moeilijk voorstellen dat deze kuilen enorme ijsheuvels waren: bulten van ijs, bedekt met grond. Door de constante aanvoer van grondwater, werd de ijsheuvel groter. Het ijs kon namelijk maar één kant op en dat was naar boven. Denk vooral niet dat het een kleine heuvel was, pingoheuvels konden wel enkele tientallen meters hoog worden en zelfs honderden meters breed. Ze lagen als een soort lens op de grond.
De gesmolten gletsjerkuilen
Alleen tijdens de kortstondige zomers smolt het bovenste gedeelte van de ijsheuvel. Uiteindelijk smolten de ijsheuvels volledig en stortte het labiele ijs in. Het zorgde voor een krater in de grond, waar tegenwoordig water in staat. In veel andere pingoruïnes groeien venen.
Bruinerveld en pingoruïnes
Ees en Pingoruïne, wandelen Drenthe
Bij Ees vind je twee droge ijskuilen achter elkaar
Alles op een rijtje
Wandelroute
Ees Pingoruïne
Lengte
4,5 km
Soort wandeling
Start- en eindpunt
Parkeerplaats Hotel Restaurant Eeserhof, Ees (gratis)
Horeca
Hotel Restaurant Eeserhof, Ees
Honden
Toegestaan, mits aangelijnd
Praktische tips
- Download voordat je deze wandeling gaat starten de StoryTrails-app, je ziet dan direct waar je wandeling ongeveer heengaat.
- De video’s in de app van StoryTrails zijn erg handig, zeker als je de pingoruïne nadert. Als ik niet had geweten dat dit zo’n gletsjerkuil was, was ik er waarschijnlijk voorbij gelopen.
Meer inspiratie
Hiken in Noorwegen: Dalsnuten (Sandnes)
V erken Dalsnuten, de top die vele wandelaars bezoeken aan de oostkant van Gandsfjorden in Sandnes. Neem een korte wandeling
Hiken in Noorwegen: Trollpikken, Eigersund
I n Noorwegen kun je werkelijk prachtige hikes maken. Eén van die hikes die je zeker eens gemaakt moet hebben,
Hiken in Noorwegen: Månafossen waterval, Rogaland
D e Månafossen is een 92 meter hoge waterval in de provincie Rogaland in Noorwegen. De Manafossen ligt langs de
Author
-
Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.
Bekijk Berichten
Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.
Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.