Wandelroute Gorsselse heide, de Achterhoek
p een koude winterdag besluiten we te gaan wandelen over Gorsselse heide. Ik ben er niet eerder geweest, hoewel het eigenlijk erg dichtbij is. En ik heb goede verhalen over de Gorsselse heide gehoord. Tijd voor een bezoekje, tijdens deze veel te koude wintermiddag.
Lengte
8 km
Routekleur
Paars
Vertrekpunt en parkeren
Startpunt de Zessprong, Joppe
Wandelroute Gorsselse heide in de Achterhoek
De Gorsselse heide ligt dichtbij Deventer, in Gelderland. En hoewel ik Gelderland niet direct aan de Achterhoek koppel, is dit wel zeker het begin van de Achterhoek. Als kind kwam ik vaker in deze regio. Toch verrassend om te zien dat je vele jaren later weer nieuwe dingen leert. Ik had nooit eerder geweten dat de Achterhoek hier begint. Mocht je niet uit de buurt komen en denken dat mensen hier met een typisch accent praten: wees gerust. Het valt echt mee 🙂
En hoewel ik Gelderland niet direct aan de Achterhoek koppel, is dit wel zeker het begin van de Achterhoek.
Start wandeling Gorsselse heide
Deze wandeling over de Gorsselse heide start bij Startpunt de Zessprong in Joppe. Dat lijkt wat gek, omdat je over Gorsselse heide wil wandelen, maar Joppe is een klein gehucht tegen Gorssel aan. Vanuit Startpunt de Zessprong heb je diverse uitvalsmogelijkheden.
Diverse wandelingen Gorsselse heide
De blauwe route over de Gorsselse heide is 8 km lang, de rode route over de Gorsselse heide eveneens 8 en de groene route over de Gorsselse heide is 17 km lang. Voor elke route geldt: parkeer je auto bij Startpunt de Zessprong, er zijn voldoende parkeerplekken. Wil je voor of na je wandeling even wat drinken of eten? Dat kan perfect bij Restaurant De Zessprong in Joppe. Op hetzelfde punt als het startpunt.
Parel van de Achterhoek
Vanuit Startpunt de Zessprong volgen we de blauwe paaltjes. Vroeger lagen hier op de Gorsselse heide nog grotere uitgestrekte heidevelden, die allemaal gemeenschappelijk bezit waren. Ze werden door de boeren gebruikt voor hun vee en landbouw. Kijk niet gek op van een hert of ree. Of een stel uilen in de bomen. Het is de variatie de deze heide zo uniek maakt.
Vroeger lagen hier op de Gorsselse heide nog grotere uitgestrekte heidevelden, die allemaal gemeenschappelijk bezit waren.
Vennetjes Gorsselse heide
Vanuit de ingang van de Gorsselse heide, volgen we verder de blauwe paaltjes. We wandelen over mul zand en door dichte bossen. Langs een voormalig militair oefengebied en over paarsbruine heide. We komen ruiters op paarden tegen en dagjesmensen. Het is prachtig hier. Het late middagzonnetje in de winter zorgt voor een oranjeroze lucht. Het is een prachtig tafereel.
Vlonderpad
De wandelroute leidt je langs een aantal vennetjes. Een van de mooiste vond ik waar ook een houten brug over as aangelegd. Het leek wel een soort vlonderpad over het water. Een prachtig tafereel, zo middenin de heide van Gorssel.
De wandelroute over de Gorsselse heide leidt je langs een aantal vennetjes.
Gevarieerde route
Na een kleine 6 km, hebben we het grootste gedeelte van de Gorsselse heide wel gehad. Het zonnetje schemert, het wordt koud. Gelukkig zitten de 8 km er bijna op. Nog even goed opletten dat we niet de verkeerde paaltjes volgen en voor we het weten zijn we weer bij de auto. Jammer dat het nog coronatijd is. Een warme choco had niet misstaan!
Alles op een rijtje
Wandelroute
Gorsselse heide
Lengte
8 km
Soort wandeling
Start- en eindpunt
Startpunt de Zessprong (gratis)
Horeca
Restaurant de Zessprong, Joppe
Honden
Toegestaan, mits aangelijnd
Praktische tips
- Deze wandeling over de Gorsselse heide kan in het najaar drassig zijn. Draag hoge wandelschoenen die waterdicht zijn of hoge laarzen.
- In de zomer kan het hier erg warm zijn door het stuifzand en de heide. Wees altijd goed voorbereid met een flesje water en wat te eten.
Author
-
Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.
Bekijk Berichten
Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.
Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.