Wandelen Zeewolde: Hulkesteinse bos, Flevoland
et is heerlijk wandelen in het Hulkesteinse bos in Flevoland. Hier vind je alles wat Flevoland zo aantrekkelijk maakt: jong wilgenbos, dikke woudreuzen en een grote variatie aan wilde dieren. Tijdens je wandeling door het Hulkesteinse bos heb je grote kans om grote grazers als konikpaarden en wilde runderen tegen te komen. Of spot je misschien de zeearend?
Lengte
6,5 km
Routekleur
Rood en blauw
Vertrekpunt en parkeren
Wielseweg, Zeewolde
Wandelen Zeewolde, Hulkesteinse bos
Wij hebben al eens eerder geprobeerd te wandelen in het Hulkesteinse bos, maar de wandelroutes in Flevoland hebben ons geleerd dat niet alles even goed staat aangegeven. En dat was tijdens deze wandelroute ook. Ik weet niet precies waar het aan ligt, dat wandelroutes in Flevoland niet zo goed zijn aangegeven. Of wij hebben gewoon niet zo geluk gehad tijdens deze wandeling door het Hulkesteinse bos. Anyway, het was alsnog een prachtige wandeling.
Wandelen Flevoland
De wandeling door het Hulkesteinse bos start aan de Wielseweg in Zeewolde. Daar vind je zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant een kleine parkeerplaats met infobord. Aan de rechterkant vanuit de parkeerplekken bij het infobord mag je wandelen met de hond. Wil je wandelen in het gebied achter het infobord, dan mag de hond helaas niet mee. In dit laatstgenoemde gebied van het Hulkesteinse bos wandel je in begrazingsgebied.
Zeewolde wandelen, Randmeren Flevoland
Het Hulkesteinse bos is onderdeel van de Randmeerbossen. In het hele gebied kun je dus heerlijk wandelen. Wij wandelden twee wandelroutes aan elkaar in het Hulkesteinse bos: de Natuurroute van 2,5 km en de Stuifketelroute 4 km. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we niet helemaal de routes hebben gelopen zoals de bordjes hebben aangegeven. Want, tsja, gemarkeerde wandelroutes in Flevoland is toch wel een beetje zelf op ontdekkingstocht. In totaal was onze wandelroute wel 10 km.
Anyway, het was alsnog een prachtige wandeling.
Natuurroute Hulkesteinse bos
De natuurroute in het Hulkesteinse bos is een wandelroute van 2,5 kilometer lang. Het wandelpad begint aan de Wielseweg en leidt je langs de Altena-camping in Zeewolde. Je wandelt de hele route als het ware tussen het natuurkampeerterrein en het water in.
Zeewolde wandelen
De Natuurroute wandeling typeert zich met brede paden in de bossen, het pad gaat eigenlijk alleen maar rechtdoor. Na een kleine kilometer steek je de weg over, het bos in en daarna voert de korte wandeling door het moeras. Je komt dan bij het natuurkampeerterrein weer uit, waarvandaan de blauwe route (Stuifketelroute) begint.
Stuifketelroute Zeewolde
De wandeling Stuifketelroute van 4 km begint bij natuurkampeerterrein Altena in Zeewolde. Deze wandeling door het Hulkesteinse bos volgt langs sloten, plassen en poelen. In het voorjaar en in de zomer vind je hier honderden waterdiertjes. Zoals kikkers, padden en salamanders. Uiteindelijk leidt de Stuifketelroute door het Hulkesteinse bos je door de dichte bossen.
Struinen door het Hulkesteinse bos, Zeewolde wandelen
Je kunt ervoor kiezen om de wandeling uit te breiden, door de bossen door te lopen. Uiteindelijk is dit ook wat wij gedaan hebben. Wij hebben de wandeling van 6,5 km uitgebreid naar 10 km. De Hulkesteinse bossen lenen zich hier uitstekend voor!
In een groot gedeelte van het Hulkesteinse bos vind je begrazingsgebied.
Begrazingsgebied Hulkesteinse bos
In het Hulkesteinse bos kun je naar hartelust wandelen. In een groot gedeelte van het Hulkesteinse bos vind je begrazingsgebied. Hier lopen van april tot november grote grazers als konikpaarden en wilde runderen, die het gebied begrazen. Op deze wijze blijft het gebied laag en groeit het niet vol met o.a. grassen. In het begrazingsgebied zijn honden, paarden en gemotoriseerde voertuigen verboden.
Geschiedenis Hulkesteinse bos
Het Hulkesteinse bos dankt zijn naam aan kasteel Hulkesteyn, gebouwd in 1430 en in de 15e eeuw weggespoeld. De restant en van het kasteel kun je nog steeds vinden. Wandel daarvoor naar de rand van de vaargeul in het Randmeer, 500 meter ten oosten van de Nijkerkerbrug.
Heuvels in Flevoland
Overigens vind je in het Hulkesteinse bos ook een aantal vreemde heuvels. Mocht je je afvragen hoe die heuvels zijn ontstaan: het zijn de restanten van nog op te graven schepen. Het Hulkesteinse bos ligt namelijk op de bodem van wat ooit de Zuiderzee was. Hier stond vroeger tot zeker 3 meter hoogte water. Daardoor zijn ook schepen tevoorschijn gekomen. En bijzonder genoeg liggen ze er nog steeds om uitgegraven te worden.
Het Hulkesteinse bos ligt namelijk op de bodem van wat ooit de Zuiderzee was.
Alles op een rijtje
Wandelroute
Natuurpad (2,5 km) – rood
Stuifketelroute (4 km) – blauw
Lengte
6,5 km
Soort wandeling
Start- en eindpunt
Parkeerplaats Wielseweg, Zeewolde (gratis)
Horeca
Geen
Honden
Aangelijnd toegestaan buiten de begrazingsgebieden. In het begrazingsgebied zijn honden verboden.
Praktische tips
- In het Hulkesteinse bos liggen diverse begrazingsgebieden. Houd er rekening mee dat hier honden, paarden en gemotoriseerde voertuigen verboden zijn.
- De parkeerplaats van het Natuurpad ligt iets verder dan de Escaperoom in Zeewolde, aan de Wielseweg.
Meer inspiratie
Wandelroute Hierdense Beek en Veluwemeer
E en tijdje geleden, tijdens een weekendje weg in Brabant, kocht ik het boekje ‘De mooiste vlinder- & vogelwandelingen' van
Amsterdamse Waterleidingduinen wandelen
D e Amsterdamse Waterleidingduinen in Zandvoort zijn een fantastische omgeving voor uitdagende wandelingen met veel wilde dieren. Liefhebbers van damherten,
Wandelroute Kroondomein Het Loo, Wenum-Wiesel
O h, Kroondomein Het Loo: wat ben je ook in het Wieselse Bos weer prachtig. Dit is misschien wel de
Author
-
Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.
Bekijk Berichten
Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.
Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.