hollands glorie

Wandelroute Mammoetpad Borger, Drenthe

E

r zijn prachtige wandelingen te maken in Drenthe, maar wist je ook dat je langs levensgrote mammoeten kunt wandelen in Drenthe? In het kleine dorpje Borger (bekend van de vele hunebedden), vind je het Mammoetpad. Dit is een kleine wandeling, van 800 meter, bedoeld om bekend te raken met deze omgeving in Drenthe. Het Mammoetpad is vooral een super leuke wandeling voor kinderen en gezinnen!

Lengte

800 meter

Routekleur

Volg de interactieve infozuilen

Vertrekpunt en parkeren

Hunebedstraat 27, Borger (gratis)

Wandelroute Mammoetpad Drenthe

Het Mammoetpad in Borger is een 800 meter lang wandelpad, aan de achterkant van het Hunebedcentrum. Je zou kunnen zeggen ‘slechts’ 800 meter, maar dit pad is een zeer interactief pad. Heerlijk voor de kinderen: als ze niet al te oud zijn, kunnen ze zelfs onder de mammoeten door lopen! Het Mammoetpad loopt van de langparkeren-parkeerplaats bij tuincentrum Tuin en Hof  naar het Hunebedcentrum en het gratis te bezoeken hunebed D27 – het grootste hunebed van Nederland. 

Het Mammoetpad in Borger is een 800 meter lang wandelpad, aan de achterkant van het Hunebedcentrum.

Met kinderen doe je ongeveer 20 minuten om het Mammoetpad te bewandelen.

Het Mammoetpad is daarmee ook bedoeld als een alternatieve route van de langparkeren-parkeerplaats naar het Hunebedcentrum en het hunebed D27. Zeker als het wat drukker is bij het Hunebedcentrum, is dit een heerlijk pad om over te wandelen. Met kinderen doe je ongeveer 20 minuten om het Mammoetpad te bewandelen.

Wandelen Mammoetpad Drenthe

De mammoeten aan de zijkant van het Mammoetpad herinneren je eraan dat op het gure toendraklimaat hier mammoeten hebben geleefd. De tastbare overblijfselen zijn vormen hier het bewijs voor. Wist je trouwens dat hier ook sabeltandtijgers hebben geleefd vroeger? Dit en nog veel meer kom je te weten op het Mammoetpad. Laat de kinderen op zoek gaan naar de drie informatiezuilen onderweg op deze wandeling, die je door middel van pedalen ‘aan het praten’ kunt krijgen. Trap een paar keer flink op de pedalen en je hoort hele verhalen over de vroegere tijden in Drenthe.

Informatiezuilen

De drie informatiezuilen gaan onder andere over de mammoet zelf, maar ook over het reuzehert en de wolharige neushoorn. Dit zijn allemaal dieren uit de ijstijd (zo’n 30.000 jaar geleden) die hier in Drenthe allemaal hebben geleefd. Ze worden ook wel ‘the giants of the ice age’ genoemd.

Mammoetpad Drenthe: koning van de ijstijd

De mammoet wordt ook wel de ‘koning van de ijstijd’ genoemd, en dat is op het Mammoetpad volledig te begrijpen. Met een hoogte van wel 4 meter zijn het flinke jongens! Zijn vacht hing in de ijstijd soms wel tot de grond. De wolharige mammoet is de bekendste mammoet die geleefd heeft op de koude steppe in Drenthe. Hoewel hun oren relatief klein zijn, waren de slagtanden van de mammoet immens. Er gaan verhalen dat hun slagtanden tot wel vier meter lang konden worden. 

Hoe zag de IJstijd eruit?

Mammoeten waren planteneters, ze vermaalden met hun sterke kiezen tot wel 180 kilo planten en gras per dag. De vroegere neanderthalers hoefden dus niet bang te zijn voor deze enorme reuzen. Andersom was dat (helaas) wel zo. Onze voorouders aten het vlees van de mammoeten, maakten kleding van de dikke vacht en wapens van de botten. 

OERmuseum

Wil je meer weten van de mammoet en zijn levenswijze? Het OERmuseum in Drenthe is ideaal te combineren met het Mammoetpad of een weekendje weg in Drenthe. Kids kijken hun ogen uit in het OERmuseum: hier vind je onder andere mammoetbotten die in de buurt zijn gevonden? 

Wandelen in Drenthe: grootste hunebed

Het Mammoetpad komt uit bij de entree van het Hunebedcentrum. Hunebed D27 – ook wel bekend als het grootste hunebed van Nederland, staat zo goed als naast de entree van het Hunebedcentrum in Borger. Het hunebed is slechts een paar minuten door de bossen wandelen vanaf het Hunebedcentrum. Hoewel hunebedden aantrekkelijk zijn om op te klimmen voor kinderen, is dit nadrukkelijk verboden. Het staat ook op de borden voor het hunebed. 

Hunebed

Hunebed D27 is gratis te bezoeken. Wil je je bezoek aan hunebed D27 combineren met een bezoek aan het Hunebedcentrum? Hier kun je je ticket online kopen.

Hoewel hunebedden aantrekkelijk zijn om op te klimmen voor kinderen, is dit nadrukkelijk verboden.

Het Hunebedcentrum in Drenthe

Wil je meer weten van de wolharige mammoet die hier in Drenthe geleefd heeft? Of ben je benieuwd waar de hunebedden voor dienden? Dan mag je een bezoekje aan het Hunebedcentrum niet ontbreken. In het Hunebedcentrum leer je meer over hunebedbouwers en waan je je even 5000 jaar terug in de tijd. 

Oertijdpark

Op het buitenterrein van het Hunebedcentrum vind je het Oertijdpark. Hier wandel je door de geschiedenis heen. Regelmatig kun je hier ook zelf ervaren hoe het was om te leven in de oertijd. Leer vuur maken, koken, wol verven of hout bewerken. 

Op het buitenterrein van het Hunebedcentrum vind je het Oertijdpark. Hier wandel je door de geschiedenis heen.

Alles op een rijtje

3/5

Wandelroute

Mammoetpad

Lengte

800 meter

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Hunebedstraat 27, Borger (gratis)

Horeca

Hunebedcentrum, Borger

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Je kunt de wandeling Mammoetpad twee kanten op lopen. Zo kom je of eerst of op het laatst langs de immens grote mammoeten.
  • Het Hunebedcentrum of het OERmuseum zijn goede tips om je wandeling op aan te sluiten.
  • Je kunt ook een tocht maken langs alle hunebedden in Drenthe. Begin gerust bij het grootste hunebed van Nederland: D27. Dit hunebed staat vlakbij de entree van het Hunebedcentrum.

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    Bekijk Berichten