hollands glorie

Biesbosch wandelen – Polder Jantjesplaat 

E

r zijn prachtige wandelroutes door de Biesbosch, waaronder deze wandeling met de naam ‘Jantjesplaat’. Deze wandeling start in het noorden van de Biesbosch, over de oude delen en nieuwere delen van de Biesbosch. WIst je trouwens dat Polder Jantjesplaat pas sinds 2013 is drooggelegd? Ik neem je graag mee op avontuur door de Biesbosch.

Lengte

4 km

Routekleur

Oranje

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Polder Jantjesplaat

Wandelen

Je wandelt namelijk op een ontpolderd gebied, waar je als het ware op en tussen het water doorloopt.

Biesbosch wandelen

In de Biesbosch is het water altijd dichtbij, net als de watervogels en de modder. Goede, waterdichte schoenen zijn dan ook echt onmisbaar in Nationaal Park de Biesbosch. Je wandelt namelijk op een ontpolderd gebied, waar je als het ware op en tussen het water doorloopt. 

De Biesbosch ontstond in 1421, toen de dijken en polders tijdens de Sint-Elisabethsvloed overstroomden.

Polder Jantjesplaat Nationaal Park de Biesbosch

Dit gedeelte van Nationaal de Biesbosch wordt Polder Jantjesplaat genoemd. Dit gebied bestaat uit oud en nieuw gebied, waarbij het nieuwere gedeelte pas sinds 2003 toegankelijk is. Na het hoogwater in de jaren ‘90 werd zand afgegraven om dijken te versterken. Het resultaat ervan is deze prachtige Polder Jantjesplaat in de Biesbosch. Het is een prachtig vogelrijk gebied geworden – met een beetje geluk kom je zelfs de lepelaar tegen!

Biesbosch wandelen: typische landschappen

De wandeling Jantjesplaat brengt je langs twee typische Biesbosch-landschappen: zo wandel je langs een buitendijks gelegen aanwas. Hier ligt een soort wilgenakker waar oude knotwilgen plaats hebben gemaakt voor een ruig wilgenbos. Het lijkt wel een moeras, met al die wilgenbomen in de meest vreemde vormen. Het is een ruig en zompig gebied waar je op sommige plekken zelfs rivier de Nieuwe Merwede kunt bewonderen. 

Polder Jantjesplaat, Brabantse Biesbosch wandelen

De Jantjesplaat ligt in het noordelijke deel van de Brabantse Biesbosch dat ook wel Noordwaard wordt genoemd. Deze wandeling door de Biesbosch is ongeveer 4 kilometer lang. Het is één van de meest bijzondere wandelingen over de Biesbosch, hier zie je met eigen ogen dat de natuur hier niet te sturen is.

Geschiedenis Nationaal Park de Biesbosch

De Biesbosch is in alle opzichten een bijzonder natuurgebied. Het is een zoetwatergetijdengebied, dat betekent dat je zelfs eb en vloed in de bossen vindt. De Biesbosch ontstond in 1421, toen de dijken en polders tijdens de Sint-Elisabethsvloed overstroomden. Door deze overstroming zijn er kreken, eilanden, zand- en slikplaten gevormd – die sinds de overstroming ontembaar zijn.

Watersnoodramp van 1421 in de Biesbosch

Na de watersnoodramp van 1421 hebben de bewoners en natuurorganisaties ervoor gestreden om vruchtbare grond terug te laten keren op de plekken waar (teveel) water lag. Daar is honderden jaren aan werk in gaan zitten om dat voor elkaar te krijgen. En net nu het succesvol leek te worden, keert het water weer terug. De Biesbosch bewijst maar weer dat het écht niet te sturen is. Natuurontwikkeling en waterberging zijn de ‘oorzakers’ van het terugkerende water. Al is die oorzaak wel bijzonder mooi!

Biesbosch wandelen - MuseumEiland

In Nationaal Park de Biesbosch vind je één van de mooiste musea van het Nationaal Park: het MuseumEiland. Het is een goede startplek voor een wandeling door de Brabantse Biesbosch. Ook de wandeling Jantjesplaat is te maken vanaf het MuseumEiland, de wandeling wordt dan 3,5 kilometer langer. 

Buiten het MuseumEiland Biesbosch wandelen

Buiten het museum is de omgeving van kreken, dijken, dammen en sluizen nagebouwd. Loop op de dijken in verkleinde vorm en leer meer over dit bijzondere natuurgebied, waar je tevens ook kunt experimenteren met het bijzondere eb en vloed.

De Biesbosch ontstond in 1421, toen de dijken en polders tijdens de Sint-Elisabethsvloed overstroomden.

Dieren en planten - Biesbosch wandelen

Door het vele water in de Biesbosch vind je er een grote variatie aan waterplanten en watervogels. Ook de landschappen van de Biesbosch zijn prachtig, want het zijn er grofweg vier: rietgorzen, wilgenbos, grasland en water. In het voorjaar paaien de vissen in de ondiepe gedeelten van kreken en tussen het riet. Ook vind je in het voorjaar grote groepen zangvogels in het riet. 

Biesbosch wandelen – Noordse woelmuis
Naast de vogels, leeft sinds 2018 ook de beschermde Noordse woelmuis in de Biesbosch. De noordse woelmuis staat op de Rode Lijst van bedreigde en kwetsbare zoogdieren en leeft juist goed in deze natte graslanden. Met een beetje geluk kun je zelfs een visarend zien die zijn spectaculaire duikvlucht maakt, op zoek naar een lekker maaltje!

Naast de vogels, leeft sinds 2018 ook de beschermde Noordse woelmuis in de Biesbosch.

Alles op een rijtje

4.3/5

Wandelroute

Polder Jantjesplaat

Lengte

4 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Polder Jantjesplaat (gratis)

Horeca

Het Bolle Bevertje, Biesbosch

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Bij nat weer is waterdicht schoeisel aan te raden, want het is drassig
  • Deze wandelroute over Polder Jantjesplaat is ook te bewandelen vanaf de parkeerplaats bij Biesboschmuseumeiland

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    Bekijk Berichten