Wandelroute Umfassungsweg in Twente, Landgoed Twickel
n het Twentse Delden vind je de Umfassungsweg op Landgoed Twickel, oprecht één van de meest romantische landgoederen waar ik ooit ben geweest. Kasteel Twickel is prachtig, het vlonderpad de allermooiste van Nederland en het kijkje in de authentieke Korenmolen was echt uniek! Knuffel de schapen en kom net als wij terug met een bakje vers gemaakte kaas van ‘t land. Een wandelroute om je vingers bij af te likken!
Lengte
10 km
Routekleur
Paaltjes met UW
Vertrekpunt en parkeren
Landgoedwinkel Landgoed Twickel, Delden
Umfassungsweg Twente
Landgoedwinkel Twickel - Umfassungsweg
Deze wandelroute over landgoed Twickel kent vele hoogtepunten
Tuinen van Twickel - Umfassungsweg
Vanaf de Landgoedwinkel start de Umfassungsweg wandeling door de prachtige tuinen van Landgoed Twickel. Niet voor niets ataat Landgoed Twickel bekend om haar mooie palr. Je vindt er onder andere een formele tuin met strak gesnoeide figuren van taxus en buxus. Het is de echte Victoriaanse stijl die je hier ziet. Een Engelse landschapsstijl uit de 18e en 19e eeuw.
Rotstuin Landgoed Twickel
Achter de oranjerie vind je de rotstuin. Ook erg bijzonder. Hier staan twee loden beeldjes uit de 18e en 19e eeuw die oorspronkelijk op een fontein stonden. De rotstuin is meer een tuin voor liefhebbers van de authentieke historie.
Kasteel Twickel
Via de lange Twickerlaan kom je eerst uit bij de Rentmeesterij. Tot in de jaren ‘50 van de vorige eeuw werd hier nog geboerd. Tegenwoordig is dit het kantoor van stichting Twickel: de rentmeesterij. Na de rentmeesterij kom je uit bij Kasteel Twickel. Aan je rechterhand doemt het kasteel op in al haar schoonheid. Loop tot de gesloten hekken om een goed beeld te krijgen van de grootte van het kasteel. Het is werkelijk prachtig!
Een bewoond kasteel
De oudste delen van het kasteel stammen uit de 15e eeuw. Het kasteel is – na al die eeuwen- nog steeds bewoond. Om die reden en omdat het interieur kwetsbaar is, is het Kasteel Twickel maar beperkt open voor publiek. Op de website van Landgoed Twickel vind je meer informatie over de openingstijden van het kasteel.
Wandeling Umfassungsweg
Deze Umfassungsweg wandelroute over Landgoed Twickel voert je verder door prachtige bossen en open velden. Links en rechts van je zie je water, historische bouwwerken of prachtige uitzichtpunten. In de winter en herfst kan het hier wat drassig zijn, dat is handig om rekening mee te houden. Na een aantal prachtige kilometers kom je uit bij de kraam van Erve Bokdam. Stop hier zeker even voor een koffie- of theepauze.
Erve Bokdam
De Kraam bij Erve Bokdam is er typisch eentje uit deze regio. De echte Twentse gastvrijheid! Dit is een picknickplaats en kraampje voor wie even een kopje koffie of thee wil. Voor een klein prijsje kun je hier wat lekkers halen. Bijzonder is trouwens dat Erve Bokdam al in 1434 wordt genoemd. Het staat op de grens tussen heide- en bosgebied.
De schapen van Erve Bokdam
De Kraam bij Erve Bokdam is er typisch eentje uit deze regio. De echte Twentse gastvrijheid!
Noordmolen Umfassungsweg
Het mooiste aan de alternatieve wandelroute met hond is dat je na een tijdje uitkomt bij de Noordmolen van Landgoed Twickel. Ik zou je zeker aanraden langs deze plek te gaan, ik vond het een uniek kijkje in de geschiedenis. De Noordmolen is meer dan 650 jaar oud en hier wordt nog op authentieke manier olie geslagen uit lijnzaad. Tijdens de openingstijden van de molen is de molen in werking en kun je echt met eigen ogen zien hoe er op ouderwetse manier olie wordt geslagen. De toegang tot de molen is gratis, al is de molenaar afhankelijk van donateurs, dus mocht je een euro kunnen missen: de molenaar van de Noordmolen zal je dankbaar zijn 🙂
Twents dialect
Behalve dat ik het reuze interessant vond hoe de molen werkt, was er nog iets dat ik erg bijzonder vond. Bij de ingang van de Noordmolen staat een typisch Twents tekstje:
Binn’n kôj zêen hoo ‘t allemoal löp en dreijt,
Dus leu blief neet boet’n stoan,
En astoe binn’n noar de zinne is e’wes
He’j vast wat veur de Noordmölle in toet’n doan
De Noordmolen is meer dan 650 jaar oud en hier wordt nog op authentieke manier olie geslagen uit lijnzaad
Vlonderpad Umfassungsweg
Na deze wollige intermezzo kom je uit bij het absolute hoogtepunt van deze wandelroute: het mooiste vlonderpad van Nederland! Dit houten vlonderpad door het natte heidegebied Koematenveld is werkelijk eentje uit de fotoboeken. Zeker met een zonnetje erbij is het magisch.
Magisch vlonderpad
Het zachte lentezonnetje ligt als een dekentje op de lage naaldbomen. Voetstappen klinken hol op de houten vlonders. Er lijkt geen einde aan het vlonderpad te komen en dat hoeft ook niet. Rust even uit op het bankje of stop voor een prachtig fotomoment. Deze plek ga je niet meer vergeten!
Wandelroute Umfassungsweg: een prachtige wandeling
Dit houten vlonderpad door het natte heidegebied Koematenveld is werkelijk eentje uit de fotoboeken
Alles op een rijtje
Wandelroute
Umfassungsweg, Landgoed Twickel
Lengte
10 km
Soort wandeling
Start- en eindpunt
Parkeerplaats Landgoed Twickel (€)
Horeca
Landgoedwinkel, Landgoed Twickel
Honden
Toegestaan, mits aangelijnd
Praktische tips
- De hond mag overal mee aan de lijn, enkel de weg bij Erve Bokdam mag je niet met de hond komen. Daar loopt een alternatieve wandelroute. Deze staat goed aangegeven.
- Je kunt de route eenvoudig verkorten (of verlengen). Kijk hiervoor naar het wandelkaartje.
- Kom vooral een bezoekje brengen aan Landgoed Twickel tijdens de openingstijden van de Noordmolen. Erg interessant!
Meer inspiratie
Pieterpad etappe 11: Hellendoorn – Holten (Sallandse Heuvelrug)
D e Pieterpad etappe 11 over de Sallandse Heuvelrug is naar verluidt de allermooiste etappe van het Pieterpad. En daar
Bos wandelen: 5x de mooiste boswandelingen
De mooiste boswandeling in Nederland? Die vind je hier! Of tenminste, een top 5. Want laten we eerlijk zijn, er
Wandelen herfst: 5x de mooiste herfstwandelingen
Wandelen herfst: 5 herfstwandelingen Wandelen herfst: er is weinig leuker. De bergjes met bladeren, het prachtige kleurenpallet en de uit
Author
-
Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.
Bekijk Berichten
Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.
Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.